Nieuwe indexdraai

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met fokkerij.

Moderator: Moderators

Re: Nieuwe indexdraai

Berichtdoor JKvW » wo mei 16, 2018 10:33

Henk schreef:Ik wil het feest niet bederven hoor :wink: maar juist gezondheid, vruchtbaarheid en levensduur is nog veel te winnen :idea:
Als ik es wat op het boerenweb rond struin merk ik dat het heel gewoon wordt gevonden dat de verse koeien enkele weken op stro blijven. Of dat een koe na het afkalven haast standaard een klets water in de pens wordt gepompt. De TKT is ook nog steeds een zorgenkindje.


Is allemaal niet nodig. Je kunt prima HF's melken met weinig infusen en preventieve zooi. En door betere selectie op gezondheid bij zowel koeien als stieren is er binnen het ras nog heel veel mogelijk.
Feitelijk denk ik dat de vruchtbaarheid het enige is waarop de HF's niet aan de crossies kunnen tippen.

Henk schreef:Dus ja; ik denk dat je op deze 3 punten middels crossen wel es blij verrast zou kunnen worden :yes:


Nou ik put inmiddels uit wat eigen ervaring en met een stuk of 6 nakomelingen van kruislingstier Bosgoed Legende, een 4-tal 50% Fleckies en een stuk of 6 Scandinaviërs x HF (Nymoen) heb ik de positieve lijn t.o.v HF nog niet kunnen ontdekken. Percentage doodgeboorte als kalf tot dusver hoger, productie van matig, tot gemiddeld maar zeker lager dan HF , uitvalspercentage tot dusver hoger en sowieso tot nu toe meer trammelant (uierontsteking, melk niet laten schieten, uit de rotor proberen te springen :twisted: en laatst een 50% Fleck die als 4e kalfs 5 dagen plat lag met melkziekte :shock: ). Er komt de komende jaren nog mooi wat bij; wat Scandinavisch, Fleck en Brownies, en daar kijk ik wel naar uit maar ik ben bij lange na nog niet overtuigd.
JKvW
 
Berichten: 123
Woonplaats: Oosterwolde
Beroep: melkveehouder
Interesses: koeien, veevoeding

Re: Nieuwe indexdraai

Berichtdoor Richt » wo mei 16, 2018 11:34

Henk schreef:
JKvW schreef:
hulsteins schreef:en je zegt dat ze qua gezondheid , productie , vruchtbaarheid , levensduur e d veel kunnen toevoegen

da's curieus ten aanzien van hun hoge inteeltgraad


Zou dat niet met de populatie te maken hebben? Een stier als O-Man vererfde veel eigenschappen die zeer welkom waren met daarbij bloed (in de 1e generaties) dat in de populatie niet overdreven veel aanwezig was. Planet, Bookem ea waren ook redelijk afwijkend t.o.v. de populatie en misschien bereik je dan sneller resultaat/ vooruitgang. :?:


Ik wil het feest niet bederven hoor :wink: maar juist gezondheid, vruchtbaarheid en levensduur is nog veel te winnen :idea:
Als ik es wat op het boerenweb rond struin merk ik dat het heel gewoon wordt gevonden dat de verse koeien enkele weken op stro blijven. Of dat een koe na het afkalven haast standaard een klets water in de pens wordt gepompt. De TKT is ook nog steeds een zorgenkindje. Dus ja; ik denk dat je op deze 3 punten middels crossen wel es blij verrast zou kunnen worden :yes:droogstand goed op orde hebben is halve werk, hier nu de laatste maanden op 40-50 afkalvingen geen enkele koe na eerste melkmaal weer op stroo gehad, alles in 1 groep (125 melkende) en droge koeien op stro vanaf droogzetten tot afkalven.
koeien in droogstand moeten rust hebben en passend voer, en niet te dik de droogstand in, dan is het allemaal niet zo spannend, ook met pure HF'jes
Avatar gebruiker
Richt
 
Berichten: 1255
Woonplaats: Ost Friesland
Beroep: Melkveehouder
Interesses: veehouderij, landbouw algemeen, voetbal, auto's, feesten.

Re: Nieuwe indexdraai

Berichtdoor Corjan » wo mei 16, 2018 13:14

Blablabla :wink:

Wij hebben het meeste redelijk onder controle like droogstand en zo......
Maar ik kijk liever in de PC en vergelijk de cijfers :idea: En met een 140 crossie en een 110 HF krijg ik redelijk betrouwbare cijfers :yes: In iedergavel beter dan duimzuigen :wink: En ja met Xbreeding gaat alles een mooir rukkie sneller vooruit dan stieren pakken met betere gezondheidsmerken :wink: Of je wil zelf nog een 100 jaar boeren :wink:
Ik heb geen tijd om te haasten!!
Avatar gebruiker
Corjan
 
Berichten: 15335
Woonplaats: Tillsonburg, Ontario, Canada
Beroep: Dairy Farmer
Interesses: Koeien en muziek

Vorige

Keer terug naar Koe en fokkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast