Maïs kijken 2

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met voeding.

Moderator: Moderators

Maïs kijken 2

Berichtdoor Bert M » wo aug 06, 2014 07:29

Beste maistelers, misschien ook iets voor jullie ?
Donderdag 21 augustus hebben wij hier een opendag!

Onlangs hebben we een intervieuw gehad met een journalist die volgend stuk over ons en deze opendag heeft geschreven:

Open dag MOVO-Zaden

Breklenkamp

Maïsrassen die het onder praktijkomstandigheden goed doen. En dat voor een redelijke prijs. Dit is de aanpak die Movo-Zaden in Breklenkamp (Ov.) succesvol maakt. Op 21 augustus is er een open dag bij de eigenzinnige aanbieder van maïszaad die in enkele jaren een stevige positie op de maïszadenmarkt wist te verwerven.

Eigenaar Bert Molendijk van MOVO-Zaden is ex-melkveehouder. Dat verklaart wellicht zijn praktische en nuchtere inslag. ,,Veel geld uitgeven aan dure advertentiecampagnes, reclamefolders en ander promotiemateriaal om maïstelers te verleiden om onze rassen te kiezen, is niet ons ding", zegt Molendijk. ,,Iedereen snapt dat het de boeren zijn die uiteindelijk de kosten weer moeten ophoesten. Om dezelfde reden zijn we ook terughoudend met deelname aan de rassentesten van DLV Plant en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. Dit zijn dure onderzoeken die gebaseerd zijn op optimale groeiomstandigheden. Maïstelers weten dat de praktijk vaak anders is. Wij selecteren alleen rassen die het ook onder mindere omstandigheden goed doen. Dit is wat de praktijk nodig heeft", stelt Molendijk.

Sinds zes jaar biedt MOVO-Zaden in Nederland, België en Duitsland eigen maïsrassen aan. Bijna alle rassen zijn ontwikkeld door het Oostenrijkse veredelingsbedrijf Saatbau. Dit jaar staan er op de proefvelden van MOVO-Zaden meer dan 100 rassen waarvan kengetallen worden bepaald. Enkele rassen heeft MOVO-Zaden zelf gekweekt. ,, Eigen kweek doen we vooral om rassen te vinden die iets brengen, wat er nu nog niet is, of wat beter kan. Op dit moment is dat de vraag naar supervroeg materiaal met een hoge opbrengst."

Onafhankelijk
Om onafhankelijke rassencijfers te kunnen presenteren, doet MOVO-Zaden niet alleen aan opbrengst- en voederwaardebepaling met hulp van BLGG Oosterbeek. Het bedrijf laat zijn rassen tevens beoordelen door een groep onafhankelijke veevoer-/plantdeskundigen. Deze deskundigen leveren onder meer de kengetallen over jeugdontwikkeling en geven ook per ras een eindoordeel voorafgaand aan de oogst.

Door de groeiende omzet van MOVO-Zaden is dit jaar ook dochter Kim Molendijk (24) toegetreden tot het bedrijf. ,,De teelt van maïs als voedergewas heeft toekomst in Nederland", stelt Kim. ,,De behoefte aan goed ruwvoer neemt toe de komende jaren. Onder meer door het verdwijnen van de melkquotering. Voor de keuze van maïsrassen betekent dit dat veehouders vooral de nadruk zullen leggen op opbrengst per ha. Uiteraard moet de voederwaarde goed zijn. Zulke rassen bieden wij volop."

Open dag 21 augustus
Zaden in Breklenkamp. MOVO-Zaden toont tijden de open dag het complete asortiment maisrassen. Het gaat om meer dan 60 rassen en ook circa nieuwe 30 stammen. Voor uitnodiging met compleet programmaoverzicht, stuur een mail naar: info@movo-zaden.nl. U ontvangt dan per omgaande de uitnodiging in de vorm van een PDF per mail.

Naast bijna 100 verschillende rassen en stammen is er veel meer te zien. Onder meer demonstratievelden met verschillende zaaidichtheden en zaaidata. Ook toont MOVO-Zaden de resultaten van een bemestingsproef van Timac Agro. Bezoekers krijgen een rondleiding langs de velden met toelichting door ruwvoer- en bemestingsspecialisten. Tijdens de open dag zijn er bovendien diverse standhouders aanwezig.
Locatie: Hoofdstraat 27, 7635 LJ Breklenkamp
Organisatie: Bert Molendijk
Telefoon: 06-55152433
E-mail: bert@movo-zaden.nl


url]http://www.agriholland.nl/agenda/agtekst.html?id=18137[/url]
Net even anders.
Bert M
 
Berichten: 93
Woonplaats: Breklenkamp
Beroep: Zaaizaden
Interesses: Landbouw,

Keer terug naar Koe en voer

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten