Para TBC

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met gezondheid.

Moderator: Moderators

Para TBC

Berichtdoor R. Prins » ma apr 17, 2006 22:02

Vanavond was er een programma Radar op de buis.
Een onderwerp was Para-tbc (MAP). Ik krijg pukkels als ik de presentatrice van dit programma ziet, :( dus ik kijk niet. :lol: Maar in de krant stond dat dit onderwerp werd besproken. Vanavond keek op de site. Daar stond de onderstaande tekst.

Ik weet ook dat de melkfabrieken zich zeer bang maken over Para-tbc. Het liefs willen zij Nederland vrijmaken. Van onze collega in Denemarken begreep ik dat ze daar binnenkort ook beginnen. In de USA is er al lange tijd een (studie) centrum

Nou komt de Para-tbc bacterie o.a. in melk voor. Als deze wordt verhit dan wordt de bacterie gedood. Vroeger werd nog wel rauwe melk gedronken. Tegenwoordig is dat denk ik veel minder het geval. Toch komt er meer ziekte van Crohn voor. Komt dit door de Para-tbc bacterie?

Is Para-tbc werkelijk een risico voor mens of dier? Wat doen jullie eraan??

--------------------------------------------------------------------------------------

Radar site
Naar schatting 30% tot 50% van de melkveehouderijen is besmet met mycobacterium paratuberculosis (MAP), een bacterie die bij koeien na een lange incubatietijd paratuberculose veroorzaakt. Deze bacterie wordt ook wel in verband gebracht met het ontstaan van een chronische darmziekte bij mensen, de ziekte van Crohn.

Ziekte van Crohn
In Nederland lijden circa 30.000 mensen aan de ziekte van Crohn. Jaarlijks komen daar ongeveer 1000 bij. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Dokter Crohn, die in 1932 de eerste ziektegevallen beschreef, zag in de jaren daarna het aantal patiënten groeien. Inmiddels is de ziekte van Crohn een veel voorkomende ziekte in de Verenigde Staten en Europa. Maar ook in Aziatische landen is de laatste jaren sprake van groei. De Britse professor Hermon-Taylor, die al meer dan 20 jaar onderzoek dot naar de ziekte van Crohn, is ervan overtuigd dat MAP Crohn veroorzaakt bij mensen. Hij spreekt van een 'tragedie voor de volksgezondheid'.

Bacterie
Een besmette koe scheidt de bacterie af in de melk. Sinds januari van dit jaar loopt in Nederland een paratuberculoseprogramma, met als doel besmette koeien in een vroeg stadium te traceren. Met bloed- of melkonderzoek wordt gekeken of een koe afweerstoffen heeft. De afweerstof is het voorsignaal dat de koe ziek zal worden. Nog voordat een koe ziekteverschijnselen heeft, kan op deze manier worden vastgesteld of het beest is besmet. Zolang een besmette koe nog geen ziekteverschijnselen heeft, mag de melk gewoon ter consumptie worden aangeboden. Experimenten hebben aangetoond dat de MAP-bacterie pasteurisatie kan overleven. Hermon-Taylor is er zeker van dat de oorzaak van Crohn moet worden gezocht in de aanwezigheid van deze bacterie in melk.

Verband?
Professor Chris Mulder, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten van de VU-MC, is minder stellig dan zijn Britse collega maar is wel van mening dat de MAP-bacterie mogelijk een rol zou kunnen spelen als aanjager bij het ontstaan van de ziekte van Crohn. De Nederlandse maag-, darm- en leverartsen (zie reactie op uitzending onderaan dit artikel) vinden dat dit dat nog niet onomstotelijk is bewezen. Meer en diepgravend onderzoek zou moeten uitwijzen wat paratuberculose bij de mens doet. Zolang dit geen prioriteit heeft, zullen de benodigde tientallen miljoenen hiervoor niet beschikbaar worden gesteld. Wel start in juni 2006 in breed Europees verband een grootschalig onderzoek naar paratuberculose. Onderzoek naar de hypothese dat de bacterie is betrokken bij het ontstaan van Crohn, zal hiervan een klein onderdeel vormen. De vraag is of dat genoeg is om nu eindelijk eens antwoord te krijgen op een wetenschappelijke discussie die al decennia speelt.


--------------------------------------------------------------------------------


Naar aanleiding van de uitzending wilde de Maag-, darm- en leverarts Dr. Gerard Dijkstra graag reageren. Zijn reactie:

Heeft de ziekte van Crohn te maken met paratuberculose bacteriën?

De ziekte van Crohn
Direct na de geboorte wordt de aanvankelijk steriele darm blootgesteld aan een grote verscheidenheid aan voedingstoffen en micro-organismen. De darm is in staat voedingstoffen op te nemen en schadelijke indringers buiten te houden. De darm heeft een zeer goed ontwikkeld afweersysteem dat voortdurend de inhoud van de darm aftast. In feite is er ook bij gezonde mensen altijd een gebalanceerde ontstekingsreactie in de darmwand aanwezig die de darmwand niet beschadigt. Bij mensen met de ziekte van Crohn is deze ontstekingsbalans verstoord en is de ontsteking te heftig waardoor er zweren in de darmwand ontstaan. Het is al langer bekend dat er naast een erfelijke aanleg ook omgevingsfactoren, zoals de eigen darmbacteriën, een rol spelen bij het ontstaan van deze te heftige reactie.

Verband met de paratuberculose bacterie?
De ziekte van Crohn lijkt erg op een infectie met de mycobacterium paratuberculosis bij dieren. Deze paratuberculose bacterie komt steeds vaker voor in ons (drink)water en voedsel. Ook de ziekte van Crohn komt steeds vaker voor. Daarom wordt er al jaren onderzoek gedaan naar een mogelijke rol van deze paratuberculose bacterie bij het ontstaan van de ziekte van Crohn.
Uit dat onderzoek is gebleken dat de bacterie even vaak (ongeveer 25 %) bij gezonde mensen als bij mensen met de ziekte van Crohn voorkomt. Echter patiënten met de ziekte van Crohn die medicijnen tegen de paratuberculose bacterie kregen werden niet beter.

Maar er is nog een opmerkelijk punt. Het ontstekingseiwit tumor necrosis factor is heel belangrijk bij het doden van de paratuberculose bacterie. Patiënten met de ziekte van Crohn reageren erg goed op een medicijn (infliximab) dat dit ontstekingseiwit wegneemt. Als de paratuberculose bacterie een rol zouden spelen bij de ziekte van Crohn, zouden patiënten juist veel zieker in plaats van beter moeten worden na behandeling met een dergelijk medicijn.

Standpunt maag-, darm- en leverartsen in Nederland
Maag-, darm- en leverartsen in Nederland zijn van mening dat het niet bewezen is dat patiënten met de ziekte van Crohn beter worden na een behandeling tegen infectie met de paratuberculose bacterie. Daarom worden patiënten met de ziekte van Crohn niet behandeld met medicijnen tegen mycobacterium paratuberculosis.
Dit neemt niet weg dat ook de maag-, darm- en leverartsen in Nederland verder wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen de ziekte van Crohn en een infectie met de paratuberculose bacterie gewenst vinden.
R. Prins
Moderator
 
Berichten: 1536

Berichtdoor Gerrit » di apr 18, 2006 03:09

Men vermoed dat er een verband is tussen para en crohne, maar 't is nog nooit bewezen. Als dat bewezen is dan komt er gegarandeerd een grote opruimingsactie in de veehouderij hier in the US, vergelijkbaar met hoe er op 't moment opgegaan wordt met TB.
Dit is typisch een manier om onwetende burgers de stuipen op 't lijf te jagen. 'k Zou de TV met een rechtzaak bedreigen voor 't in kwaad daglicht stellen van de melkveehouderij :twisted:
't is een kl&%$#te ziekte als je 't onder je koeien hebt dat geef ik toe.
Gerrit
 
Berichten: 1667
Woonplaats: TX

Berichtdoor BST » di apr 18, 2006 03:10

[quote=R. Prins]
Vroeger werd nog wel rauwe melk gedronken. Tegenwoordig is dat denk ik veel minder het geval.[/quote]

Vergis je niet!! Het drinken van rauwe melk wordt volgens mij steeds populairder bij de anti-intensieveveehouderij-freaks.

Uitroeien van para-TBC (Johne's decease in de V.S.) is een goede zaak, alhoewel het verband met de ziekte van Chrohn nog steeds niet hard is gemaakt. Gemiddeld genomen worden de koeien hier in de V.S. niet zo oud op de megabedrijven dus zien we ook niet zo vaak koeien met verschijnselen (chronische diarree en vermagering). Of ze gaan weg voor slacht zonder dat er een diagnose is gesteld[/quote]
BST
 
Berichten: 1107
Woonplaats: Visalia, Ca
Beroep: Herdsman
Interesses: Koeien, heel veel koeien

Berichtdoor Corjan » di apr 18, 2006 13:56

Er zijn tussen de 50 en 60% van de bedrijven besmet, en ongeveer 100% van de boeren drinkt melk uit de tank. Dit betekent dat er veel meer boeren dan burgers de ziekte moet hebben, en dat is niet zo. Daar is al onderzoek na gedaan.
Avatar gebruiker
Corjan
 
Berichten: 15165
Woonplaats: Tillsonburg, Ontario, Canada
Beroep: Dairy Farmer
Interesses: Koeien en muziek

Berichtdoor Henk » di apr 18, 2006 19:47

Corjan schreef:Er zijn tussen de 50 en 60% van de bedrijven besmet, en ongeveer 100% van de boeren drinkt melk uit de tank. Dit betekent dat er veel meer boeren dan burgers de ziekte moet hebben, en dat is niet zo. Daar is al onderzoek na gedaan.


Weerstand?? :?: :idea:
Avatar gebruiker
Henk
 
Berichten: 50354
Woonplaats: Zuiden
Beroep: akkerbouw & zoogkoeien
Interesses: het gezin, al wat groeit en bloeit en Ruimtelijke Ordening

Berichtdoor Sander » di apr 18, 2006 20:45

Corjan schreef:Er zijn tussen de 50 en 60% van de bedrijven besmet, en ongeveer 100% van de boeren drinkt melk uit de tank. Dit betekent dat er veel meer boeren dan burgers de ziekte moet hebben, en dat is niet zo. Daar is al onderzoek na gedaan.


maak daar maar 99,99% van.
Sander
 
Berichten: 30461
Woonplaats: Eeserveen
Beroep: Melkveehouder
Interesses: fokkerij

Berichtdoor R. Prins » di apr 18, 2006 21:08

Ik heb het eens gevraagd aan een Para-tbc deskundige uit Lelystad. Hij gaf het antwoord dat Crohn vaker voorkwam bij melkveehouder dan bij burgers.
R. Prins
Moderator
 
Berichten: 1536

Berichtdoor Robert » di nov 28, 2006 22:45

Wie is er al serieus bezig met de Para bestijding. De Friesland bestuurders willen extra gaan belonen voor Para tbc niet aangetoonde bedrijven.
Avatar gebruiker
Robert
 
Berichten: 12499
Woonplaats: ooit, lang geleden, toen 't goed ging
Beroep: 't zou wat moeten zijn
Interesses: dezelfde als van de loopvogel

Berichtdoor john verhaar » wo nov 29, 2006 00:26

Wij doen wat we kunnen koeien bloed testen geen biest mengen en veel heel veel stro gebruiken in het afkalfhok :idea: maar misschien weet DD nog meer :?:
john verhaar
 
Berichten: 4338
Woonplaats: Bad axe MI usa
Beroep: dairyfarmer
Interesses: crossbreeding and dollars

Berichtdoor Deense boerin » do nov 30, 2006 11:58

In DK zijn ze actief bezig met de bestrijding van para. 4x per jaar testen via de melkcontrole. Koeien worden in 3 groepen ingedeeld. Kalveren mogen alleen melk uit de eerste groep. Koeien uit de laatste groep moeten opgeruimd worden.

Wij doen er niet aan mee. Vaarskalveren krijgen alleen melk van de eigen moeder. Goede hygiëne is zeer belangrijk.
Avatar gebruiker
Deense boerin
 
Berichten: 1778
Woonplaats: Nibe
Beroep: melkveehoudster
Interesses: alles

Berichtdoor dubbeldoel » do nov 30, 2006 12:54

john verhaar schreef:Wij doen wat we kunnen koeien bloed testen geen biest mengen en veel heel veel stro gebruiken in het afkalfhok :idea: maar misschien weet DD nog meer :?:


allereerst heb ik nog een commentaar op de bovenste reacties. Paratbc moeten we niet onderschatten als het gaat om de schade voor de melkveehouderij. Relatie met ziekte van Crohn is niet bewezen, maar een link leggen wordt helaas door programma's misbruikt om weer wat meer spraakwater te hebben. Gevolg: onrust, wantrouwen bij consument door dit soort opinierende programma's.

John: welke testen gebruiken jullie en wat is daar de gevoeligheid? Blijft een probleem, de gevoeligheid van de bloedtest: negatieve uitslag wil niet zeggen dat de koe geen drager is van paratbc. Als je ieder jaar 1 of 2 keer de dieren tapt of melkonderzoek doet, dan krijg je wel een iets betrouwbaarder beeld. Dat is dus de insteek van het nieuwe paratbc programma, alhoewel de "oude" intensieve para bestrijding (tot en met para 10) in mijn ogen preciezer en beter is.

Allerbelangrijkste in mijn ogen is : management.
Afkalfhygiene, kalf meteen weg van moeder (laat mevrouw van Tros Radar het niet horen!!) biest van eigen moeder (bestraalde biest heb ik geen ervaring mee), rest van opfok alleen maar kunstmelk, Voorkomen overdracht van stront van oud naar jong (dus looplijnen), voordroogkuil (bemest met koeienmest) niet aan jonge dieren..... Voor ieder bedrijf kan ik aan de hand van een werklijst zo een sterkte zwakte analyse maken.

Dus consequente hygiene in jongveeopfok, vaste routing over bedrijf. Ja, ik zie bij bedrijven waar hygiene en volgens vast patroon werken een zwak punt is, dat die meer paratbc hebben dan bedrijven die erg netjes werken en met een strak management.
Avatar gebruiker
dubbeldoel
 
Berichten: 363
Woonplaats: Someren - N.Br. - Nederland
Beroep: rundveearts - melk en vlees!
Interesses: management hoogproductief vee, familie

Berichtdoor john verhaar » za dec 02, 2006 01:48

DD wij bloedtappen alle koeien op de dag dat ze droog gaan de test is blood elisa, mijn vet verteld mij dat dit de helft van de pos. koeien oppakt wij vinden 3% pos. dus gaan er van uit dat +/- 6% pos. is na 3 weken droogstand gaan ze over naar de close up groep op dat moment weten we welkekoeien er pos. zijn en deze krijgen dan een rode button in hun oormerk zodat iedereen op afstand kan zien dat dit een johnes pos.koe is en hoe gehandeld moet worden rond afkalven vervolgens worden deze koeien niet meer drachtig gemaakt maar gewoon afgemolken
john verhaar
 
Berichten: 4338
Woonplaats: Bad axe MI usa
Beroep: dairyfarmer
Interesses: crossbreeding and dollars

Berichtdoor dubbeldoel » za dec 02, 2006 11:59

john verhaar schreef:DD wij bloedtappen alle koeien op de dag dat ze droog gaan de test is blood elisa, mijn vet verteld mij dat dit de helft van de pos. koeien oppakt wij vinden 3% pos. dus gaan er van uit dat +/- 6% pos. is na 3 weken droogstand gaan ze over naar de close up groep op dat moment weten we welkekoeien er pos. zijn en deze krijgen dan een rode button in hun oormerk zodat iedereen op afstand kan zien dat dit een johnes pos.koe is en hoe gehandeld moet worden rond afkalven vervolgens worden deze koeien niet meer drachtig gemaakt maar gewoon afgemolken

Blijft kwetsbaar, ik neem aan dat vaarskalveren van pos dieren ook geruimd worden? Hou je je eigen jongvee aan of koop je aan?
Kwetsbaar in jouw systeem is dat de uitscheiders in het koppel lopen en ook in de afkalfruimte. Heb nu wel een veehouder die 2 x per jaar alles met melkcontrole onderzoekt op paratbc (zelfde test als bloedtest en net zo betrouwbaar), pos koeien kalven in andere ("para") ruimte af, terwijl neg koeien in afkalfhok kalven. Nakomelingen opgeruimd, biest van eigen koe en daarna poedermelk etc. Maar dat doen we nu al geruime tijd en we blijven nieuwe dieren vinden. Dus heb aangeraden om over te stappen op para intensief met mestonderzoek etc.
Mest onderzoek is nog het beste en betrouwbaarste, maar heeft ook enkele nadelen (kostprijs, snelheid en soms verontreiniging door overwoekering. Bedrijven die para echt het grondigste willen aanpakken doen dat in mijn ogen met behulp van het mestonderzoek.
Avatar gebruiker
dubbeldoel
 
Berichten: 363
Woonplaats: Someren - N.Br. - Nederland
Beroep: rundveearts - melk en vlees!
Interesses: management hoogproductief vee, familie

Berichtdoor Corjan » za dec 02, 2006 15:14

Hier beweren ze, dat je met aangezuurde volle melk, van verzamelde melk waar ook pos dieren tussenlopen geen besmetting plaats vind. Klopt dit :?:
Ik heb geen tijd om te haasten!!
Avatar gebruiker
Corjan
 
Berichten: 15165
Woonplaats: Tillsonburg, Ontario, Canada
Beroep: Dairy Farmer
Interesses: Koeien en muziek

Berichtdoor Hendrik Kreuger » za dec 02, 2006 15:20

Als vleesveebedrijf laten we het kalf bij de koe lopen, we zijn dus volgens de GD zeer kwetsbaar voor para. In het verleden hebben we een aantal klinische gevallen gehad (allemaal aangekochte dieren die het na een paar jaar kregen, zelfs een fokstier :evil: )

De laatste tijd geen last meer (mede omdat we nu gesloten zijn.) Dat er geen besmetting is wijt ik 100% aan de weerstand. Dit hoog houden doen we door weinig eiwit, voldoende mineralen en koolstof (ImPact) voeren. Ik heb hierdoor zelfs koeien die vanwege de para sterk vermagerden weer aan de groei gekregen, omdat het darmflora opgeschoond wordt en dus weer kan functioneren :wink:
Hendrik Kreuger
 
Berichten: 135
Woonplaats: Loenersloot
Beroep: rietdekker, vleesveehouder
Interesses: voeding, mest, gezondheid

Volgende

Keer terug naar Koe en gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten