Pagina 1 van 47

BVD gedragen door de wind.

BerichtGeplaatst: do jun 22, 2006 18:22
door Koeienboer Jannes
Op dit forum hebben we het vast wel vaker over BVD gehad.
Zie -> http://www.veeteeltforum.nl/viewtopic.php?t=33

Ik had van de week een vreemde brief bij m'n post. Afbeelding

Zijn er meer forumers die dit bericht hebben gehad? :?: :?:
Ik heb er namelijk verder niemand over gehoord.

BerichtGeplaatst: vr jun 23, 2006 22:08
door auke
niet gehad. hoop het ook niet te krijgen

BerichtGeplaatst: za jun 24, 2006 08:06
door Henk
'Kook nie. Maar misschien is het wel regionaal verspreid? Vind het in elk geval 'n opmerkelijk iets :idea: .

BerichtGeplaatst: zo jun 25, 2006 12:39
door Koeienboer Jannes

BerichtGeplaatst: wo jun 28, 2006 21:08
door bos taurus
Enig idee wat de Mts. Kuiper-Hamminga bedoelt met het eiwit-vretertje en wat hij hier 'samen' tegen wil doen? Heeft hij een betere aanpak dan de GD?

BerichtGeplaatst: do jun 29, 2006 06:04
door Henk
bos taurus schreef: Heeft hij een betere aanpak dan de GD?

De GD is alleen maar 'n zakkenvuller die mensen voorhoudt dat alles uit te roeien is terwijl je door hun methodes juist 'n veestapel krijgt met minder weerstand.

Ik hoop dat deze mts. Kuiper-Hamminga te verleiden is e.e.a. hier op dit forum uit te leggen.

BerichtGeplaatst: do jun 29, 2006 21:58
door bos taurus
Door de methodes van de GD zou de weerstand verminderen? Dus door het uitroeien van bepaalde virussen/bacterien zou de algemene weerstand van de koeien achteruitgaan? Beetje rare gedachtengang.......uitleg? (Dat ze zakkenvullers zijn dat klopt inderdaad!)

BerichtGeplaatst: do jun 29, 2006 22:33
door Hans van Bergen
Ik vind dat een volstrekt logische redenering. Ieder individu dat geconfronteerd wordt met een ziekteverwekker en dit overleefd bouwt weerstand op. De witte bloedlichamen (of wat heb je allemaal) zullen de indringer herkennen en op dezelde wijze die de vorige keer succesvol was reageren. Zonder geneesmiddel maakt de koe zichzelf beter.

BerichtGeplaatst: vr jun 30, 2006 05:53
door Henk
Het uitroeien van virussen en bacteriën is 'n wassen neus. We hebben 't met IBR meegmaakt. Kapitalen is er gezamelijk in dit project gestoken, 'n gedeelte werd 'IBR-vrij' :roll: en hiervan kreeg 't grootste gedeelte weer 'n besmetting. Vooral virussen ban je niet uit zolang koeien in open stallen vertoeft en/of buiten. Veel virussen kunnen lange afstanden afleggen met de wind mee. Kraaien sjouwen veelvoudig rond met de grootste bacteriebronnen en waarom zou die troep niet in jou weiland terecht komen :?: En wat te denken van neospora? Steeds meer mensen kom je in het buitengebied tegen met hun honden die dankbaar piesen en schijten in jóu weiland. Héééél vroeger werd er niet geënt. Bij iedereen kreeg het vee dan ook MKZ. Maar het vee ging er niet aan massaal aan dood. Ze werden ziek maar na 'n tijdje trad er weer genezing op. Meer weerstand dus... :idea:

FF iets heel anders. Gisteren lagen m'n dochters met de buurtgenootjes allemaal languit in 't riviertje langs m'n weiland. Het water zal best niet voldoen aan de richtlijnen van de zwembaden maar laat ze maar lekker smeerlappen. Alleen maar goed om weerstand op te bouwen. :idea:

BerichtGeplaatst: vr jun 30, 2006 12:18
door bos taurus
Hans, akkoord......tegen elke ziekteverwekker die een koe tegenkomt zal zij weerstand moeten opbouwen......maar dit betekent niet dat als er één ziekteverwekker (van de duizenden?) uitgeroeid wordt dit direct een verlaging van de gehele weerstand van de koe tot gevolg heeft......sterker nog; bepaalde ziekteverwekkers (BVD) veroorzaken juist een verzwakte weerstand!

Henk en Hans, we hebben met een exportproduct te maken.....het buitenland is vrij van bepaalde ziektes dus moeten we mee.....we moeten zorgen dat we een produkt met meerwaarde kunnen verkopen....dus ook Paratbc en Salmonella zullen we nog onder controle moeten zien te krijgen......

Henk......die schijthonden......zijn die besmet met Neospora? Zo ja, hoe dan? Nageboortes laten slingeren? Verworpen vruchten niet netjes opgeborgen?

BerichtGeplaatst: vr jun 30, 2006 17:18
door Henk
Sorry, ik had de verworpen vruchten vergeten in de la te leggen 8) . Nee, als er es een dier verwerpt laat ik bloedonderzoek doen. De rommel gaat meteen naar rendac. Nageboortes komen in de put terecht, dus komen er ook fracties op 't land te liggen waar natuurlijk meteen kraaien mee gaan sjouwen en misschien wel in jou wei laten vallen. Wel heel ver gezocht vielleicht aber het kan :idea: . Maar over dat enten en de export; welke landen zijn overal vrij van die tevens veel melk van ons importeren? Liggen er geen betere markten om aan te boren en waar de koeien nergens vrij van zijn behalve van school? :?: :roll: :?:

BerichtGeplaatst: vr jun 30, 2006 20:31
door Sander
Ik meldde laatst dat er bij ons een koe had verworpen na 6 maand. Nu heeft er onlangs weer eentje verworpen. :? :? Nu toch maar laten onderzoeken op lepto, abortus bang, bvd en neospora. Alle twee niks. Zal het dan toch aan de stier liggen :wink:

BerichtGeplaatst: zo jul 02, 2006 21:09
door Sander
Ik mag toch aannemen dat ik dat de dierenarts en het GD niet hoef te vertellen.... Dat "kalf" ga ik echt niet onderzoeken, kost allemaal geld en lag al lang onder de zoden.

BerichtGeplaatst: zo jul 02, 2006 21:20
door auke
Sander schreef:Dat "kalf" ga ik echt niet onderzoeken, kost allemaal geld en lag al lang onder de zoden.


mm illegale praktijken in westdorp? Pas maar op voor de AID :x

BerichtGeplaatst: ma jul 03, 2006 12:32
door bos taurus
Sander: "toch maar laten onderzoeken op lepto, abortus bang, bvd en neospora"...........misschien ook eens Salmonella en IBR meenemen in het onderzoek? Daarnaast is stress of koorts een goeie reden om het kalf eruit te gooien en verwerpen heel wat dieren door een bacteriele infectie vanuit abcessen, dikke hakken, pensverzuring.........en dan nog de embryologische afwijkingen van het kalf...........dus voordat je die stier een trap onder z'n # geeft.............