Vastleggen fokkerijkoers: stamboek of KI-organisatie?

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met fokkerij.

Moderator: Moderators

Wie moet de fokkerijkoers van een ras bepalen?

>
Het stamboek?
2
20%
>
De ki-organisaties?
0
Geen stemmen
>
De veehouder?
6
60%
>
Voornoemde partijen in overleg?
2
20%
 
Totaal aantal stemmen : 10

Vastleggen fokkerijkoers: stamboek of KI-organisatie?

Berichtdoor Guy » vr sep 28, 2007 18:05

Uit de discussies op dit forum blijkt dat elk bedrijf zijn eigen koers vaart. Mooi, fokkerij is nog zo wat het enige domein waar de veehouder "meester" is in eigen huis.
Heeft het dan zin om een stamboek te hebben? Wat is de rol van het stamboek? Is het ook niet zo dat de spermaproducenten (privaat of cooperatieve) de te volgen richting, al dan niet de goede, aangeven via hun stieraanbod, wetende dat in het witblauw (in tegenstelling tot andere vleesrassen) 50% van de bedrijven aan ki doen?
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Berichtdoor raf » ma okt 01, 2007 18:09

Het heeft zeker zin om een Stamboek te hebben. Het Stamboek bepaalt onder meer de standaard van het ras. Het Stamboek heeft een aantal medewerkers in dienst maar de Raad van Bestuur bestaat overwegend uit BWB-fokkers, dus de fokkers hebben een zekere inspraak. Het Stamboek moet onder meer waken over de standaard van het ras en over de correctheid van de afstammingsgegevens. Het moet ook ingrijpen als (nieuwe) problemen opduiken. Het Stamboek waakt ook over de internationale evolutie van het Ras. KI-centra mogen wat mij betreft om het even welke stier aankopen, maar het Stamboek zou afstammelingen van KI-stieren die niet aan de norm van eerste categorie voldoen -ter bescherming van het Ras- niet in het hoofdstamboek mogen opnemen. Het is niet aan de KI-centra om de standaard van het Ras vast te leggen (dat zou nog moeilijker zijn dan een nieuwe regering vormen). Uiteraard doet elke fokker thuis wat hij wil, maar wie zijn dieren vrijwillig inschrijft in het Stamboek heeft een aantal rechten (hij krijgt officiële stamboekdocumenten), maar ook een aantal plichten. Hij moet ernaar streven de standaard van het ras zo dicht mogelijk te benaderen en hij moet meewerken aan afstammingsonderzoek en testwerking. Verder vind ik dat de juryleden op de prijskampen een grote verantwoordelijkheid hebben maar daar al te vaak misbruik van maken. Dat is mogelijk omdat men niet met één jury werkt die zijn klassement toelicht, maar met minstens twee (en dan vaak nog een arbiter) juryleden die zo hun inidviduele verantwoordelijkheid kunnen ontvluchten.
raf
 
Berichten: 155
Woonplaats: Welle
Beroep: Dierenarts
Interesses: Rundveehouderij


Keer terug naar Vleesveefokkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten