edito februari: terug naar de gesprekstafel

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met fokkerij.

Moderator: Moderators

edito februari: terug naar de gesprekstafel

Berichtdoor Guy » vr feb 21, 2014 08:35

Eendracht versmacht?
Op het centrale opfokstation voor het witblauwras RSC te Ciney worden voortaan ook limousinstiertjes opgefokt. De eerste veiling in januari was een succes. Dat kon u onlangs lezen op de website van VeeteeltVlees. Veertien van de vijftien limousinstiertjes die aangeboden werden, vonden een nieuwe eigenaar aan gemiddeld 2973 euro.
Het Waalse limousingebeuren te Ciney is gegroeid uit een nauwe samenwerking tussen veeverbeteringsorganisatie AWE en de limousinfokkers uit Wallonië, uit Groothertogdom Luxemburg en uit het Franse departement Lorraine. Dit alles in goede afspraak met het Franse moederstamboek te Lanaud.
Ondertussen vindt in Vlaanderen en Nederland een omgekeerde beweging in het Belgisch-witblauwras plaats. Zo werd in Vlaanderen een Vlaams stamboek opgericht en heeft een deel van de stamboekfokkers zich afgesplitst en aansluiting gezocht bij de collega’s in Wallonië. In Nederland (zie pagina 4) zijn er voortaan ook twee stamboeken voor het Belgisch-witblauwras aan het werk als gevolg van het politieke voornemen om een fokverbod uit te vaardigen als er geen vooruitgang wordt geboekt rond het natuurlijk afkalven in het ras.
In Wallonië slaagt men erin om de verschillen (ja, want die zijn er ook) te overbruggen en op basis van wat de veehouders bindt, samen te werken, zodat er zuurstof is voor iedereen. In Vlaanderen en Nederland lijkt de gedachte ‘Eendracht versmacht’ wel te overheersen.
Misschien was u de echte wijsheid vergeten: eendracht maakt macht. Neem een voorbeeld aan de Vlaamse en Nederlandse blonde d’Aquitainefokkers die goed samenwerken. Graag daarom iedereen in het witblauwras terug aan de gesprekstafel. Er is zoveel meer dan een ras dat of een fokrichting die u bindt.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: edito februari: terug naar de gesprekstafel

Berichtdoor grensboer » vr feb 21, 2014 08:57

In plaats van energie te steken in een onsje meer of minder, een keuringcorifee meer of minder uiteindelijk moeten ze allemaal aan de haak.
Het zou misschien beter zijn om eens wat energie in de rentabiliteit van het ras te steken anders wordt het het ras van het verleden :no: :cry:
grensboer
 
Berichten: 4

Re: edito februari: terug naar de gesprekstafel

Berichtdoor jvdb » vr feb 21, 2014 13:15

Het probleem zit 'm juist in de leus 'eendracht maakt macht'. Conform de leus zou de macht bij een groep gelijkgezinden moeten liggen, terwijl deze macht momenteel (te veel) bij een commerciele club ligt die zich (te veel) verweeft in een stamboek...
jvdb
 
Berichten: 177


Keer terug naar Vleesveefokkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten