Mutaties (editorial VTV08)

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met fokkerij.

Moderator: Moderators

Mutaties (editorial VTV08)

Berichtdoor Guy » ma sep 01, 2014 05:52

Registratie voorkomt veel ellende

Het nieuws over het achtste genetisch gebrek lokt veel reacties uit van veehouders zoals ‘moeten we nu echt niet gaan veranderen van ras?’
De vraag stellen is goed, het (juiste) antwoord zoeken is beter. Kijk, in de natuur zijn er ‘permanent’ mutaties in het erfelijk patrimonium. Gelukkig maar, anders hingen we nu met zijn allen nog in de bomen. Slechts 1 tot 2 mutaties resulteren – als ze in tweevoud in een individu voorkomen – in een gewijzigde werking, hetzij gunstig hetzij ongunstig, van de genen.
Vroege embryonale sterfte is niet een specifiek probleem van het witblauwras. Ook in het holsteinras, het jerseyras en het Noors roodbontras ervaart men dit. En ja, witblauw kent wellicht meer mutaties dan andere rundveerassen. Gewoon omdat men er ook naar zoekt en omdat er veel (zo’n 50 procent) aan ki wordt gedaan. Maar in de andere rassen waar veel met natuurlijk dekkende stieren wordt gewerkt, stel ik vast dat deze stieren veelal ook ki-bloed voeren. Dat is niet zo verwonderlijk omdat via ki meer vooruitgang wordt geboekt. Een nulrisico in die rassen is er niet, gewoon wat uitstel.
Ik hoor het u al zeggen: hij is een harde fan van witblauw. Wel ja, maar ook een even harde fan van blondes, limousins, piemontesen… Ik ben nog een grotere fan van een transparante werking binnen een ras. Witblauwfokkers kiezen hier resoluut voor. En dat werpt zijn vruchten af: het sterftecijfer tussen 0 en 6 maanden ouderdom is in het ras van 12 gedaald naar 7 procent dankzij de testen op de genetische mutaties.
En bovenal: wie een toekomst voor zich ziet in de vleesveehouderij moet, ongeacht het ras, voor bloedspreiding in zijn veestapel zorgen. Inteelt versnelt immers het opduiken van ongewenste effecten. Om dat te vermijden is ook registratie broodnodig.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Mutaties (editorial VTV08)

Berichtdoor Erikjan » di sep 02, 2014 07:10

Naast de bekende erfelijke gebreken bij HF zijn ook nog 5 haplotypes bekend, maar er zullen er vast nog meer komen.

Hier is een lage lijst
http://www.holsteinusa.com/pdf/haplotyp ... rriers.pdf

en de tot nu toe bekende erfelijke afwijkingen
http://aipl.arsusda.gov/reference/reces ... RR-G3.html
http://www.selectsires.com/resources/he ... lity.html#

Hier wordt door de KI's in Nederland geen openheid van zake in gegeven welke stieren drager zijn (n) van welke haplotype
Erikjan
 
Berichten: 3081
Woonplaats: Achterhoek
Beroep: boer
Interesses: Fleckvieh, bèta caseïne en alles rondom de boerderij.


Keer terug naar Vleesveefokkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast