Plan van aanpak 'natuurlijke geboorten'

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met fokkerij.

Moderator: Moderators

Plan van aanpak 'natuurlijke geboorten'

Berichtdoor Guy » vr okt 17, 2014 09:18

Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Goudzoekersgeluk

Berichtdoor Guy » ma okt 27, 2014 09:34

edito VTV oktober
Natuurlijke Luxe wordt goudzoekersgeluk

De recent gehouden fokveedag te Mesch en de nationale keuring te Schijndel maakten één zaak pijnlijk duidelijk. De believers en non-believers van het project Natuurlijke Luxe (of dikbillen zonder keizersnede) kunnen in het witblauwras niet meer door dezelfde deur. Op beide manifestaties blonk ofwel de ene partij ofwel de andere partij uit in afwezigheid. Dat beide groepen elkaar het zonlicht niet gunnen, bleek ook uit de mini-opiniepeiling op onze website over één stamboek met meerdere fokdoelen. Bij afgerond 50 procent van de stemmers kon dit geen genade vinden.
Inmiddels is het fokplan Natuurlijke Luxe officieel neergelegd (zie op pagina 16-17). Vraag is of het project wel een eerlijke kans zal krijgen van de politiek. Uit het recent gehouden debat in de Nederlandse Tweede Kamer over dierenwelzijn bleek immers dat de eigen partij van de staatssecretaris is opgeschoven richting de Partij van de Dieren en een resultaatsverbintenis eist tegen 2018. Zo niet, dan volgt een volledig fokverbod.
Benchmark over het onderwerp bij een professioneel geleid stamboek, het Franse limousinstamboek, leert onder andere dat het aantal moeilijke geboorten – ondanks stevige inspanningen voor een vlot geboortegemak en afkalfgemak in het ras – de afgelopen vijftien jaren met één derde gestegen is. Onderliggende reden is dat via selectie op de skeletontwikkeling (dat een correlatie van 0.64 heeft met de inwendige bekkenopening), het formaat van de kalveren sneller stijgt dan de bekkendoorgang.
Een substantieel resultaat eisen tegen 2018 is dus onrealistisch. Het is gewoon ook niet eerlijk. De deelnemers aan het project moeten dus hopen op goudzoekersgeluk in het Franse en over de rassen heen gevoerde genoomonderzoek voor vlotte kalvingen.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Plan van aanpak 'natuurlijke geboorten'

Berichtdoor kurt lips » wo maart 25, 2015 15:01

Mooi artikel in Veeteeltvlees met Ludo Jamaer. Alleen jammer dat die pionier gedesillusioneerd met pensioen moet gaan. Of is dit het lot dat pioniers beschoren is en zal erkenning later (te laat?) alsnog komen?
kurt lips
 
Berichten: 281
Woonplaats: Beernem
Interesses: wit-blauw


Keer terug naar Vleesveefokkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast