In de topics “delta fokkerij mist duidelijke richting” en in “world ag expo” dreef de discussie wat af naar voor soort koe wenselijk is en wat we graag willen zien. Hier liepen de meningen wat over uiteen, daarom een nieuwe topic voor verdere discussie.
In mijn ogen bestaat er maar 1 koe, een koe die volledig in balans is en daarom probleemloos makkelijk haar productie aan kan. Want we willen immers maar 1 ding, dikke melk leveren van gezonde duurzame koeien.
Het vreemde is dat dit soort koeien nog steeds worden ondergewaardeerd in de fokkerij. De stiermoeders moeten nog steeds voldoen aan allerlei voorwaarden die men mooi vind, maar eigenlijk in strijd zijn met de zoektocht naar de bovenstaande omschreven koe. Want mooi staat nog steeds niet unaniem voor een uitgebalanceerde duurzame koe.
Goed, hoe ziet die koe er dan uit? Een koe met voldoende capaciteit, ribwelving en wigvorm, een welgevormd breed kruis, waaronder een goed aangehecht uier voldoende ruimte heeft. Benen die recht onder de koe staan en waar ze goed op stapt. Hoogtemaat is niet boeiend. Voldoende productief met goede gehalten.
Let wel ik praat hier over de gemiddelde koe, waar de commerciële veehouder baat bij heeft. Maar ipv in te spelen op de behoeften van de commerciële veehouder leeft de fokkerijheerschappij nog steeds in hun eigen wereldje. Zie Madison waar grote scherpe koeien nog steeds de dienst uit maken. Leuk voor een grupstal, ongeschikt voor grote koppels in ligboxenstal.
Het werd al genoemd in een andere topic, er is sprake van twee stromingen in de fokkerij. Namelijk ten eerste de koe voor keuringen, fokkerijdoeleinden en ten tweede de no-nonsense koe voor de commerciële melkveehouder. Een terechte constatering. Maar je kunt je afvragen waarom er twee stromingen bestaan. Wat is het nut van de eerste stroming als de praktijk een andere koe verlangt? Waarom wordt er genetisch amper uit de tweede stroming geput?
De eerste stroming is hot, en daarmee lucratief voor de handel. Waarom hot? Vicieuze cirkel van het waarderen van de verkeerde koe en de daaraan gekoppelde handel. Hoe verleggen wij deze cirkel van de eerste naar de tweede stroming? Ik denk door het verplichten van de bedrijfsinspectie en melkcontrole, dieren mogen pas gespoeld worden vanaf hun vierde lactatie, verbod op testbedrijven en een kloonverbod. De bedrijfsinspectie moet op de schop, men moet koe uit tweede stroming als voorbeeld stellen, hoogtemaat uit het onderdeel frame halen, robuustheid afschaffen, koeien elke lactatie overpunten. Voor productie alle lactaties meewegen. Inspectie door onafhankelijke inspecteurs. Melkcontrole in eigen beheer verbieden.
Schiet maar raak!