melkrobot

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met melkproductie.

Moderator: Moderators

Re: melkrobot

Berichtdoor HoK » ma sep 21, 2015 19:52

Nix schreef:Ja. Maar als je er een ventiel tussen plaatst om de lucht er af te halen is het makkelijker om ze te trainen. Vind ik dan.

Ok! Ik hoor van alle verhalen dat ze eerst de poort moeten kennen; daarna de blokkeerhekken en daarna blokkeerhek + selectiepoort? In hoeveel tijd leer je ze dit aan?
HoK
 
Berichten: 1111

Re: melkrobot

Berichtdoor Gerton » di sep 22, 2015 05:28

HoK schreef:[quote="Gerton"[..]

Misschien dit topic maar veranderen in Robot en Weiden?


Voor! Dit najaar gaan we ook een Grazeway plaatsen. Is het lastig om de koeien dat aan te leren?[/quote]

(y)

- Zorg dat je een smalle (80cm ) doorgang maakt naar de selectiepoort zodat de koe zich niet kan draaien, deze moet ook lang genoeg zijn zodat er een koe achter kan staan. Op die manier is er maar 1 weg en die is door de selectiepoort.
- Eerste paar dagen doe je de koeien kort naar buiten (eventueel eerst attentielijst wegwerken) en laat ze door de poort naar buiten gaan op zo'n manier dat ze altijd buiten komen of ze nu links of rechts gesepareerd worden. Denk hier ook over na bij het plaatsen van je hekwerk, zodat dit mogelijk is. Als de stal leeg is zijn ze allemaal door de poort geweest, paar dagen doen en ze kennen het (y)
- Het mooist is als de terugloop ook smal is en zo dat de koeien niet direct weer naar de ingang van de grazeway kunnen. Eventueel zo maken dat je in de stal de hekken nog zo kan doen dat ze alleen nog maar naar de robot kunnen (tijdelijk).
- Mooiste werkt als je de instelling in T4C op 99% zet (onder instellingen, melken, melktoegang). Koeien die niet naar buiten kunnen, mogen dan ook gelijk gemolken worden, dit voorkomt stress en onduidelijkheid voor de koe.
- Elke dag een vers stukje gras werkt goed als stimulans om naar buiten te gaan! (stripgrazen of roterend standweiden). Eventueel 2 x per dag een kortere periode naar buiten stimuleert de oud melkte koeien om ook 2 per dag te gaan melken.

Veel succes met plaatsen en weiden!!
Gerton
 
Berichten: 586

Vorige

Keer terug naar Koe en melken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten