Gelezen: opmerkelijk!

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » vr sep 17, 2010 07:23

Onder dit topic kan u 'veeteeltgerelateerde' berichten plaatsen die u in de pers of op het internet hebt gelezen en waarvan u denkt 'opmerkelijk'. Om u er een gevoel bij te geven, hierbij een eerste bericht.

Vlaai

Koeienvlaaien van biologische melkveebedrijven bevatten de helft meer insecten dan die van gangbare bedrijven. Dat heeft grote gevolgen voor weidevogels. De uitwerpselen van koeien vormen immers een belangrijke bron van voedsel. Deze opmerkelijke ontdekking deed promovendus Flavia Geiger van Wageningen Universiteit.Vooral de voeding van koeien is verantwoordelijk voor het verschil tussen de landbouwbedrijven. Op gangbare bedrijven hebben koeien vaak diarree en eten ze minder vezelrijk dan koeien in natuurgebieden. Op een gewoon bedrijf zitten gemiddeld 102 insecten in een vlaai, op een biologisch bedrijf 156 en in natuurgebieden 168. Een gruttojong heeft dagelijks 8.000 insecten als voeding nodig.

Bron: De Telegraaf, 4/09/2010
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Jaap » vr sep 17, 2010 07:39

En dit dan?

Kleinste koe ter wereld in Yorkshire
(Novum/AP) - Een mini-rund in de Britse regio West-Yorkshire is donderdag door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot kleinste koe ter wereld. Het dier is 84 centimeter lang en daarmee ongeveer zo groot als een schaap.

De 11-jarige Swallow is een Dexter-koe, een ras dat bekendstaat om zijn kleine afmetingen. De koe heeft al negen kalveren gebaard en is in verwachting van het tiende. Volgens Guinness is Swallows jongste kalf nu al groter dan zij.


http://www.trouw.nl/nieuws/article3210738.ece/Kleinste_koe_ter_wereld_in_Yorkshire.html
Jaap
 
Berichten: 1870
Woonplaats: Arnhem
Beroep: Redacteur
Interesses: Melkveehouderij

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » di sep 28, 2010 07:38

De Nederlandse stichting Taurus wil een nieuwe rundersoort fokken die het legendarische oerrund benadert. Reden daarvoor is dat moderne rassen minder geschikt zijn voor de begrazing van natuurgebieden. "Het uitgestorven ras opnieuw tot leven roepen kan niet", stelt de Wageningse hoogleraar Johan Van Arendonk in de krant De Morgen, "maar een goed gelijkende replica met de juiste eigenschappen kan op afzienbare termijn gefokt worden."
De stichting Taurus Vee bezit een kudde grote grazers waaronder Schotse hooglanders en galloways. Daarmee verzorgt ze de natuurlijke begrazing van een aantal natuurgebieden in Nederland. Doel daarvan is de biodiversiteit instandhouden en de natuur opnieuw ‘zelfredzaam’ maken. "Zonder natuurlijke begrazing zouden alle natuurgebieden tot bos evolueren", leggen Roland Goderie en Henri Kerkdijk van Taurus uit in De Morgen. "Door begrazing ontstaat een open en divers landschap."
Met de huidige kudde grazers verloopt dit redelijk vlot, maar toch zijn de moderne runderen minder geschikt dan de legendarische oeros of ‘bos primigenius’. Dit kolossale ras met grote hoorns is vooral bekend van prehistorische grotschilderingen. Na de ijstijd leefde het dier verspreid over heel Eurazië en 8.500 jaar geleden werd het in het Midden-Oosten gedomesticeerd. Op die manier werd het de stamvader van alle moderne runderen. Uiteindelijk stierf het ras uit door bejaging en verlies van leefgebied. Het laatste dier werd in 1627 neergeschoten in een Pools woud.
Als grote herbivoor speelde het oerrund een belangrijke rol in de Europese natuur voor het ontstaan van de mens. "Omdat het oeros behalve gras ook bast en twijgen at, is het de ideale begrazer", stellen Goderie en Kerkdijk. De huidige grazers hebben daarentegen een aantal gebreken. Zo is de langharige hooglander bijvoorbeeld slecht aangepast aan een opwarmend klimaat en kan het gallowayrund niet zelfstandig kalven. Daarom wil Taurus een robuuste, zelfredzame replica van het oerrund fokken, dat de tekorten van de huidige grazers opvult en zoveel mogelijk het oerrund ook fysiek benadert.
"Een uitgestorven ras opnieuw tot leven roepen, kan weliswaar niet", stelt Johan Van Arendonk, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en adviseur van het project ‘Tauros’, in De Morgen. "Je kan hooguit iets fokken wat het dier benadert. Een eerste obstakel is trouwens dat we niet juist weten hoe het oerrund er uitzag en hoe het zich gedroeg." Goderie legt uit dat om verwarring te vermijden niet over ‘project oerrund’ gesproken wordt, maar over ‘project TaurOs’.
Om het oerrund te benaderen doet Taurus met de samenwerking van verschillende buitenlandse instellingen beroep op moderne genetica en ouderwetse foktechnieken. In een eerste fase wordt oerrund-DNA verzameld uit fossiele botten tanden. Daarna wordt het DNA vergeleken met dat van moderne runderrassen, zodat duidelijk wordt welke soorten nog oerrundgenen dragen. Met deze geschikte rassen wordt vervolgens een fokprogramma opgezet.
Volgens moleculair bioloog Hans Lenstra van de Universiteit Utrecht heeft voormalig onderzoek aangetoond dat vooral lokale Zuid-Europese runderrassen zoals de Spaanse pajuna, limia, caldela en sayaguesa, en de Italiaanse podolica en maremmana nog veel primitieve genen dragen. Ook qua uiterlijk en gedrag vormen zij de beste benadering van het oerrund. Daarom zijn ze volgens Lenstra de beste kandidaten voor het fokprogramma.
Binnen een termijn van een aantal decennia hoopt Taurus een degelijke populatie replica’s te hebben gefokt. "Een goed gelijkende replica met de juiste eigenschappen kan je op afzienbare termijn maken", zegt Van Arendonk. "Voor één generatie heb je vijf jaar nodig. Als je met zuivere rassen begint, bereik je binnen twee generaties al ongeveer wat je voor ogen had. Over twintig, dertig jaar kunnen we dus al ver staan in de benadering van de oeros."

bron: Vilt
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor wil » zo okt 03, 2010 09:59

zouw er dan wel genoeg vlees aan ziten :no:
wil
 
Berichten: 1312
Beroep: hobby boer
Interesses: natuur

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » ma okt 04, 2010 13:08

Lady Gaga does it again! De zangeres weet weer op een extreme manier voor de dag te komen. Deze keer gehuld in niets anders dan… rauw vlees! Niet geschikt voor vegetariërs dus. De zangeres poseert in deze ietwat onsmakelijke maar sexy outfit voor de japanse versie van Vogue voor mannen.

Ze draagt op de cover een bikini gemaakt van rauw vlees. De foto werd geschoten door de controversiële modefotograaf Terry Richardson. Zie de foto op http://glamour.blog.nl/famous/2010/09/0 ... ees-bikini
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » do okt 28, 2010 09:58

Vlees eten goed voor het sperma van de man, minder voor eicellen vvan de vrouw

De klassieke Hollandse pot van vlees, aardappelen en groenten is goed voor de vruchtbaarheid. Mannen die dit structureel eten hebben een bijna twee keer hogere concentratie zaadcellen als mannen die dit niet eten. Op deze conclusie promoveerde Marijana Vujkovic woensdag aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze onderzocht het voedingspatroon van 161 koppels die op spreekuur kwamen bij de IVF-kliniek van het Erasmus Mc. De koppels vulden vragenlijsten in over onder andere hun eetpatroon. Ook werd de vruchtbaarheid gemeten.

De mannen die het 'Hollandst' aten hadden gemiddeld 62 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Bij 'anders-etenden' was dit met 37 miljoen een stuk lager. Voor vrouwen geldt dit vruchtbaarheidsdieet niet. Mediterraans eten, met veel groente, fruit, vis en plantaardige olie werkt voor hen het best. Beide diëten zorgen voor een verhoging van het foliumzuurgehalte. Dat resulteert in zeventig procent minder risico op aangeboren afwijkingen als een open ruggetje.

bron: Vleesmagazine
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Henk » vr nov 05, 2010 08:07

Dus een goeie reden dat ik 2 gehaktballen op eet en mn vrouwtje nxx.... 8)
Verstuurd vanaf mijn authentieke Terra SN 1009209 met nostalgietalk

http://www.hofvanpostel.com
Avatar gebruiker
Henk
 
Berichten: 52634
Woonplaats: Zuiden
Beroep: akkerbouw & zoogkoeien
Interesses: het gezin, al wat groeit en bloeit en Ruimtelijke Ordening

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » di nov 09, 2010 08:03

Voedselafvalberg kan alle hongerigen voeden

De totale voedselafvalberg in Europa en Noord-Amerika zou volgens de documentaire ‘Taste The Waste’ groot genoeg zijn om de bijna 1 miljard hongerigen op deze wereld driemaal per dag een maaltijd te geven. De documentaire die gemaakt werd door de Duitser Valentin Thurn toont hoe de verkwisting al op de akkers begint. Een boer getuigt dat "van elke twee aardappelen er één weggegooid wordt omdat die te klein is, te dik, of zelfs omdat er een deukje in zit." Wat de supermarkten niet willen, wordt weggesmeten, een lot dat ook sla, komkommers en tomaten ondergaan.

Maar ook met voedingsmiddelen die de winkelrekken wél halen, springen de supermarkten kwistig om. Een grote supermarkt - die in de documentaire niet bij naam genoemd wilde worden - zet jaarlijks 500 à 600 ton voedsel bij het vuil. Nog perfect eetbare diepvriesproducten moeten op de vuilnishoop "omdat ze nog maar vijf dagen goed zijn".

'Iets te rijpe' appelsienen en citroenen - die net 2.000 kilometer gereisd hebben - gaan zelfs bij aankomst meteen de container in. Vis die dezelfde dag niet is verkocht, wordt weggegooid. Volgens de supermarkt worden de voedingsmiddelen niet weggeschonken omdat "iedereen het zekere voor het onzekere neemt".

Eens de producten in een winkelkarretje zijn belandt, smijt de consument nog eens 10 procent weg. In de hele EU gaat het om 100 miljard euro aan voedsel. Brood blijkt een populair 'wegwerpproduct' want jaarlijks smijten Europeanen drie miljoen ton brood weg, genoeg om een land als Spanje een heel jaar van pistolets en baguettes te voorzien.

De totale voedselafvalberg in Europa en Noord-Amerika is volgens de makers van de documentaire "groot genoeg om de bijna 1 miljard hongerigen op deze wereld driemaal een maaltijd te geven". Zij wijzen bovendien op de zware gevolgen voor het milieu. "Als we de helft minder voedsel zouden verspillen, zou dat hetzelfde effect hebben als wanneer we de helft van alle auto's van de weg halen."

bron: VILT
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » vr dec 17, 2010 08:25

Binnenkort kalfjes uit twee stieren?
Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd uit het erfelijk materiaal van twee mannelijke muizen nakomelingen te verkrijgen. De onderzoekers stellen dat hun methode mogelijkheden biedt voor de instandhouding van bedreigde diersoorten, maar ook voor de toepassing in de fokkerij of zelfs voor homoseksuele stellen. Dus wie weet, kunnen twee stieren binnenkort ook kalfjes krijgen.


Bij de techniek is gebruik gemaakt van stamcellen van een muizenfoetus. In het proces ging het Y-chromosoom verloren en werd het X-chromosoom bewaard in nakomelingen, die werden gekruist met normale mannelijke muizen. De nakomelingen daarvan waren mannetjes en vrouwtjes, die de genen droegen van twee vaders.

De onderzoekers menen dat de techniek kan worden gebruikt om de erfelijke eigenschappen van twee mannelijke landbouwhuisdieren te combineren, zonder tussenkomst van een vrouwelijk dier met andere eigenschappen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het online tijdschrift Biology of Reproduction.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » ma dec 20, 2010 09:22

De bongo Vleesbon

De bongobon is intussen bij iedereen bekend. Maar dat er ook zoiets bestaat als een vleesbon, dat is nieuw. Henri Renmans, gekend van de slagerijen naast de Aldi, haalde zijn inspiratie uit Japan. Met een cadeaubon van Renmans kan je zowat alle vlees kopen en de schenker kiest het bedrag zelf. “We merken dat nogal wat ouders deze bon kopen voor hun volwassen kinderen”, klinkt het.

Het idee van een cadeaubon voor vleespakketten van bij Aldi komt van Henri Renmans, oprichter van de Renmansketen die in België 280 slagerijen telt, vooral naast de Aldi. Hij haalde het idee uit Japan. “Twintig jaar geleden al zag ik daar in grootwarenhuizen mooie vleesschotels liggen voor Moederdag. Vlees is heel duur in Japan, waardoor zo’n cadeaubon een gegeerd geschenk is”, stelt Renmans.

Toen hij ook van verschillende klanten de vraag kreeg waarom Renmans geen cadeaubons verkocht, was de beslissing snel genomen. Met de cadeaubon van Renmans hoef je niet alleen dure biefstuk te kopen, een paar kilo worsten kan even goed. De schenker kan het bedrag van de bon ook zelf bepalen.

bron: Vilt/ Het Nieuwsblad
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor knedo_stables » ma dec 20, 2010 11:00

Guy schreef:De bongo Vleesbon

De bongobon is intussen bij iedereen bekend. Maar dat er ook zoiets bestaat als een vleesbon, dat is nieuw. Henri Renmans, gekend van de slagerijen naast de Aldi, haalde zijn inspiratie uit Japan. Met een cadeaubon van Renmans kan je zowat alle vlees kopen en de schenker kiest het bedrag zelf. “We merken dat nogal wat ouders deze bon kopen voor hun volwassen kinderen”, klinkt het.

Het idee van een cadeaubon voor vleespakketten van bij Aldi komt van Henri Renmans, oprichter van de Renmansketen die in België 280 slagerijen telt, vooral naast de Aldi. Hij haalde het idee uit Japan. “Twintig jaar geleden al zag ik daar in grootwarenhuizen mooie vleesschotels liggen voor Moederdag. Vlees is heel duur in Japan, waardoor zo’n cadeaubon een gegeerd geschenk is”, stelt Renmans.

Toen hij ook van verschillende klanten de vraag kreeg waarom Renmans geen cadeaubons verkocht, was de beslissing snel genomen. Met de cadeaubon van Renmans hoef je niet alleen dure biefstuk te kopen, een paar kilo worsten kan even goed. De schenker kan het bedrag van de bon ook zelf bepalen.

bron: Vilt/ Het Nieuwsblad


Zo nieuw is het niet echt. Wij hebben in onze slagerij al decenia lang ' vleescheques' welke met grote regelmaat cadeau worden gegeven.
"Et si omnes ego non"

http://www.KnedoStables.nl
Avatar gebruiker
knedo_stables
 
Berichten: 739
Woonplaats: Wijde Wormer
Beroep: agrariër/student/commercieel criticus, analisator, columnist en commentator
Interesses: wijd

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » wo jan 05, 2011 11:13

Insectenvlees duurzaam alternatief
Insecten die een kilogram insectenvlees opleveren, stoten veel minder broeikasgassen uit dan runderen en varkens. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Wageningen.
De studie toont aan dat insectenvlees – in ieder geval met het oog op het milieu – een aanvaardbaar alternatief voor ‘gewoon’ vlees kan zijn, meldt Scientias.nl. De wereldwijde veeteelt is verantwoordelijk voor een flinke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Om te kijken of insecten het op dat gebied beter doen, verzamelden wetenschappers een aantal eetbare insectensoorten en keken hoeveel broeikasgassen ze per kilogram vlees uitstoten. De onderzoekers letten daarbij op de gassen lachgas (N2O) en methaan (CH4).

Meelwormen

Uit de studie blijkt dat insecten veel minder broeikasgassen uitstoten dan vee zoals runderen en varkens. Het is een flink verschil. Een varken produceert voor elke kilo die hij aankomt tien tot honderd keer zoveel broeikasgassen als meelwormen.
Ook de uitstoot van ammoniak is veel lager voor insecten. Een varken stoot per kilo acht tot twaalf keer zoveel ammoniak uit als krekels. En wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen. En de insecten hebben nog meer voordelen. Zo zetten ze hun voedsel sneller om in vlees. Uit de studie blijkt dat eiwitten uit insecten een mooi alternatief zijn voor eiwitten uit vlees van koeien en varkens. Uit nader onderzoek moet blijken of de productie van het insectenvlees in zijn geheel ook beter is dan de productie van ‘gewoon’ vlees.


bron: Vleesmagazine.nl
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » wo jan 19, 2011 08:59

Gehaktbal wordt hip in 2011
NEW YORK - Gehaktballen in alle soorten en maten, bereidingen en smaken en met uiteenlopende sauzen worden een trend in 2011. Althans dat denken de vooraanstaande horeca consultants Baum en Whiteman uit New York.

De trendwatchers speuren naar eettrends bij restaurantconcepten in de Verenigde Staten. De meest succesvolle concepten uit deze smeltkroes van eetculturen vinden vervolgens een weg naar de supermarkten, meldt voorlichtingswebsite Vlees.nl.

Heruitvinding

Wat er volgens de trendwatchers aan zit te komen is de heruitvinding van de gehaktbal. De voorspelde opkomst van de gehaktbal is afgeleid van het succes van The Meatball Shop. Een restaurantformule van twee talentvolle chef koks in New York met vijf soorten gehaktballetjes en vier soorten sauzen. Het idee is al 'overgenomen' door Disney met een Meatball & Beer Bar. De introductie van het concept vond plaats op het dakterrras van de initiatiefnemer, met een kleine gehaktmolen, de nodige ingrediënten en uiteindelijk grote schalen met balletjes en uiteeenlopende sauzen. Dit heeft investeerders verleid tot de nieuwe restaurantformule.

Het zelf kiezen, samenstellen of maken van gehaktballen is in New York nu 'hip & happening', mede door een speciale tv uitzendingen over het concept. Gehaktballen kunnen ook via internet besteld worden om aan de deur te worden afgeleverd.

bron: vleesmagazine.nl
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » ma feb 14, 2011 10:13

Koppel gaat 365 dagen louter Belgische producten eten
Een jong koppel uit Brussel gaat een jaar lang enkel Belgische producten eten. Sedert 1 januari leven Amélie Guerrand en Thibault Van Weyenbergh van verse, lokale en seizoensgebonden voedingsmiddelen. Onze voeding komt uit alle hoeken van de wereld zodat zij met hun actie bijna acht ton CO2 aan voedselkilometers uitsparen, meldt Het Laatste Nieuws.

Alleen al het transport per vliegtuig van één ananas uit Ghana is goed voor vijf kg CO2, weet Het Laatste Nieuws. Onze voeding komt ook werkelijk van overal. Een diepvriespizza bevat vlug ingrediënten uit de vijf continenten, een blik tomatensoep met balletjes legt 32.000 kilometer af voor het bij de consument belandt, beschrijft de krant.

Diëtiste Amélie Guerrand en lijnpiloot Thibault Van Weyenbergh beseften dat hun grootouders het anders deden en daarom besloten zij om ook zelf 365 dagen enkel Belgische producten te eten. Zij maken het zichzelf niet makkelijk met hun resolute keuze. "Het zoeken naar gepast eten, is haast een dagelijkse bezigheid", zegt Thibault. Zo maken hij en zijn vrouw zelf verse pasta omdat gedroogde deegwaren niet van Belgische bloem zijn gemaakt.

Het koppel erkent dat dat tijd vraagt, “maar het zet je ook aan het denken en het is bovendien goed voor het milieu". Ook voor bijzondere producten vinden de twee alternatieven. "Zo vervingen we de olijfolie door koolzaadolie en binnenkort willen we ons zout uit knolselder halen." Het Belgisch dieet steekt volgens hen niet tegen en het zou bovendien geld uitsparen. "Vroeger lag mijn winkelkar vol onnodige dingen, vandaag koop ik enkel het strikt noodzakelijke”, getuigt Guerrand.

bron: Vilt
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Gelezen: opmerkelijk!

Berichtdoor Guy » di maart 29, 2011 08:34

[b]Gemodificeerde Chinese koeien produceren 'moedermelk'[/b]
Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om via genetische modificatie koeien te fokken die melk produceren met vrijwel vergelijkbare eigenschappen als moedermelk, melden China Daily en AgriHolland. Moedermelk bevat stoffen die gunstig zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en het zenuwstelsel van baby's, die niet in melk van koeien en geiten worden aangetroffen.

Tot nog toe was er geen methode om die stoffen op grote schaal te kunnen produceren. Wetenschappers van de Chinese landbouwuniversiteit willen de melk niet enkel voor kinderen produceren, maar ook voor volwassenen. Ze beschikken inmiddels over 200 koeien die de melk produceren en verwachten dat de melk over tien jaar in de supermarkt zal liggen.

Foto's van de gemodificeerde koeien werden vertoond in Beijing waar China zijn voornaamste technologische verwezenlijkingen van het elfde vijfjaarplan (2006-2010) vertoonde. Labo's zijn in opdracht van het Chinees ministerie van Landbouw al begonnen met tests om de veiligheid van de melk te controleren.
bron: AgriHolland
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Volgende

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten