editorial 'Ingeslagen weg niet verlaten'

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

editorial 'Ingeslagen weg niet verlaten'

Berichtdoor Guy » wo jan 22, 2014 13:13

We doen het nooit goed. We zijn opgejaagd wild.’ De hartenkreet van Vlaams politica Fientje Moerman in de landelijke Belgische pers vorige maand gaf mij een déjà vu-gevoel. De veehouderij kent dat ‘nooit goed genoeg’-gevoel al jaren. Voldoende, veilig en betaalbaar voedsel produceren voor onze medemens, respect krijg je er niet veel voor terug. En dit
ondanks transparante, heldere communicatie.
Na een week ‘beleef je droom’ op Agribex belandde de agrosector terug in de keiharde realiteit. Op internet en de televisie circuleerden undercover beelden van dierrechtenorganisatie Bite Back van een big dat wegkwijnde onder het gewicht van moeder de zeug. Er kwam snel duiding door de boerenorganisaties. ‘Misleiding. We hebben niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt, zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is’, zeiden de voorzitters in koor. ‘Spijtig genoeg horen daar ook ziekte en sterfte bij, maar gelukkig vooral heel veel gezonde dieren.’ Tobias Lenaert van het Ethisch Vegetarisch Alternatief deed ook zijn duit in het zakje: ‘De misleiding komt van de sector zelf door de romantische reclamespotjes die ze de wereld instuurt.’ Pfff, we doen het nooit goed.
Of toch, maar het kan nog beter. Dat is de boodschap van professor Dewulf rond de antibioticaproblematiek verder in dit nummer. Ook met een laag antibioticagebruik kunnen vleesveehouders hun steentje bijdragen door bvd uit te roeien en gezonde kalveren aan de mestkalversector aan te leveren.
Zelfs in de wetenschap dat we ‘opgejaagd wild’ zullen blijven in een vrije en geglobaliseerde mediawereld, is het geen optie om de ingeslagen weg van openheid en transparantie te verlaten.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten