vruchtbaarheid

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

vruchtbaarheid

Berichtdoor Guy » ma maart 24, 2014 12:22

editorial veeteeltvlees-maart: Hoogtijd om vruchtbaarheid opnieuw te omarmen
Wat hebben de godinnen Isis, Demeter, Epona of Chichuateteo gemeen met onze bodem en koeien? Juist, vruchtbaarheid! Onze verre voorouders wisten het al: vruchtbaarheid is het begin van alle leven en daarom aanbaden ze ook deze godinnen.
Door de hedendaagse wedrace naar een hogere productie in de landbouw zijn wij het vruchtbaarheidselement echter uit het oog verloren. In het hoofdverhaal over een goede ruwvoerproductie in het vorige nummer werden we daaraan herinnerd voor wat de bodemvruchtbaarheid betreft. In het hoofdverhaal over het bronstdetectiesysteem Ovalert in dit nummer worden we daaraan herinnerd wat de rundveeproductie betreft. ‘De selectie naar extreme ‘vleesprestaties’ gedurende de laatste dertig jaar heeft tot een verminderde vruchtbaarheid geleid’, geeft Simon Noppen, accountmanager vleesvee bij CRV, aan.
Vruchtbaarheid is een van de stokpaardjes op de ‘Caloenhoffokkerij’ van Kristof De Fauw. Met zijn verhoogde aandacht voor vruchtbaarheid realiseert hij zonder kwaliteitsverlies een eerste afkalving op 24,5 maanden en een tussenkalftijd van 390 dagen. Dat kunt u verderop in dit nummer eveneens lezen.
Om jaloers op te zijn, toch? De Fauw pleit in zijn verhaal ook voor een snelle ontwikkeling van een fokwaarde vruchtbaarheid.
Uit de geschiedenis valt altijd wat te leren. Laten we dus de vruchtbaarheid opnieuw omarmen, maar wel met hedendaagse hulpmiddelen. Een menselijke afbeelding op de schoorsteenmantel plaatsen kan, wat mij betreft, daarnaast ook. Een dierlijk figuurtje aanbidden is dan weer een brug te ver. Dat is iets voor animisten en dierrechtenorganisaties zoals Gaia, Bite Back of de Partij voor de Dieren. Lijkt mij.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: vruchtbaarheid

Berichtdoor knedo_stables » ma maart 24, 2014 13:43

een indexuitdraai aanbidden is ook weer zo wa...
"Et si omnes ego non"

http://www.KnedoStables.nl
Avatar gebruiker
knedo_stables
 
Berichten: 739
Woonplaats: Wijde Wormer
Beroep: agrariër/student/commercieel criticus, analisator, columnist en commentator
Interesses: wijd


Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten