Vleeskeuring

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

Vleeskeuring

Berichtdoor Guy » di jul 22, 2014 09:48

Begrip voor overheveling vleeskeuring

Veel aandacht de laatste dagen in Nederland en België voor de invulling van het Europese landbouwbeleid (GLB) vanaf 2015. Terecht: het GLB bepaalt voor een deel het directe inkomen van de vleesveehouders. En niet onbelangrijk: het nieuwe GLB bepaalt ook de nieuwe omgeving waarbinnen de veehouderij het inkomen zal moeten halen, zoals de vergroeningseisen.
Deze verhoogde aandacht voor het GLB sneeuwde echter een ander nieuwsfeit in Nederland onder: de vleeskeuring. Die keuring gaat van het bedrijfsleven opnieuw naar de overheid. Het is het gevolg van de recente fraudeschandalen waarbij paardenvlees werd ingemengd in rundergehakt en van de uitkomst van het daaropvolgend onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze laatste toonde aan dat de zelfregulering door het bedrijfsleven onvoldoende borg stond voor de voedselveiligheid.
De vleeskeuring wordt dus opnieuw een opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zoals deze in België is neergelegd bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De werking van het FAVV toont aan dat een overheidsdienst niet per definitie slecht werk aflevert en ook efficiënt kan zijn. Al is het opletten geblazen voor de kosten. Niemand zit te wachten op hoge of extra kosten. Aan de andere kant: de reden om tien jaar terug de keuring in Nederland van overheid naar bedrijfsleven over te dragen was het terugdringen van de kosten. Dat heeft als neveneffect geleid tot rotte appels in de mand.
Er is geen middenweg: de consument moet het vlees kunnen vertrouwen. Van riek tot vork. Een ‘beetje’ voedselveiligheid bestaat niet en kan gewoon niet. Anders heeft het ‘boer zijn’ onder het nieuwe GLB totaal geen zin.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast