Editorial Grondgebruik

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

Editorial Grondgebruik

Berichtdoor Guy » zo feb 01, 2015 08:02

Win-winsituatie moet in debat grondgebruik

Het jaar 2015 werd door de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot het internationale jaar van de bodem. Die bodem is immers de basis van familiale landbouwbedrijven wereldwijd en is in Europa bovendien een basis voor directe inkomenssteun.
Ook in dit nummer besteedt de redactie in haar hoofdverhaal aandacht aan de bodem, zij het vanuit een iets andere
insteek: de teelt van mais op erosiegevoelige gronden. Die teelt staat stevig onder de druk vanwege de erosiebeperkende teelttechnieken die verplicht worden vanaf 2018. De landbouwkundige teeltrotatie waarin mais een plaats heeft, staat hier letterlijk en figuurlijk op de helling. En ook met een oogst van min dertig procent in een geweldig maisjaar als 2014 – zoals op het akkerbouw- en veebedrijf van de familie Van Acker te Huldenberg – kan men moeilijk spreken van een win-winsituatie voor boer en burger.
En die burger is nu net de oorzaak van het probleem. Om het met de woorden van Walter Van Acker te zeggen: ‘Eerst pakt men ons gronden af om er wegen door te trekken en huizen op te bouwen. Nadien pakken zij ons een tweede keer door de schuld van de modderoverlast bij ons te leggen en nog een derde keer door alternatieve teelttechnieken te verplichten die er niet zijn.’ Natuurlijk is de open ruimte niet exclusief van boeren. Maar zij zijn wel al eeuwenlang de rentmeesters ervan. En bijgevolg moeten zij een bevoorrechte gesprekspartner zijn in een visie rond ruimtelijke ordening en bodemgebruik. ‘Want als de trend van bodemverlies wereldwijd aanhoudt, zal de hoeveelheid bewerkbaar en productief land per persoon in 2050 slechts een vijfde zijn van wat die in de jaren zestig was.’ Dixit de FAO.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast