Vloeken in eigen kerk

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

Vloeken in eigen kerk

Berichtdoor Guy » ma aug 31, 2015 10:31

Het gaat niet goed in de landbouw. En dat is een understatement. De kern van het probleem voor de Vlaamse vleesveehouderij is dat de sector versnipperd is en nog steeds aanbodgericht werkt: produceren en in de markt pushen.
Anno 2015 gaat het erom te produceren wat de markt vraagt. En dat is bij de huidige consumptie slechts 5 kilogram rundvlees per Vlaming per jaar bij tweemaal rood vlees eten per week. Bij zes miljoen Vlamingen (inclusief baby’s en senioren) staat dit gelijk met 30.000.000 kilogram vlees. In het gunstigste uitgangspunt dat alle roodvlees wordt geleverd door witblauw vleesvee (en niet deels door uitgemolken worstkoeien of door import), bij een karkasrendement van 80 procent en bij een slachtrendement van 70 procent zijn dat 115.000 slachtdieren (mannelijk en vrouwelijk). Dat aantal slachtdieren bereik je bij een vervangingspercentage van 50 procent na twee keizersneden met afgerond slechts 1400 ‘gespecialiseerde bedrijven’ met 80 kalvende moeders. Volgens de laatste statistieken waren er in Vlaanderen 170.000 zoogkoeien en werden er 150.000 dieren met een S- of E-bevleesdheidsklasse geslacht. Ruim meer dan nodig bij de huidige consumptie. En al wat meer wordt geproduceerd dan nodig drukt de prijs en laat prijsstunten toe door de grootdistributie.
Een productiebeperking is dus nodig, in aantal dieren en/of in aantal bedrijven. Misschien ligt een deeloplossing ook in het afleveren van lichtere karkassen (waar heb ik dat in een andere sector ook al horen vallen) door de dieren jonger te slachten. Dat laatste versterkt bovendien de cashpositie van de bedrijven. Wellicht is dit allemaal vloeken in eigen kerk, maar toch. Of moeten we misschien terug naar het zo bekritiseerde ‘miniatuur’ witblauw?
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Vloeken in eigen kerk

Berichtdoor poekske » ma aug 31, 2015 22:10

kosten om vlees te verwerken stijgen naargelang het karkasgewicht zakt. laat marrkt zijn werk doen, als niet rendabel is, zullen er wel stoppen
poekske
 


Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast