editorial: Groot of klein glas: het is halfleeg

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

editorial: Groot of klein glas: het is halfleeg

Berichtdoor Guy » ma okt 26, 2015 07:26

Groot of klein glas: het is halfleeg
Wie zich de moeite heeft getroost om naar Zwolle af te reizen om de Nationale Vleesvee Manifestatie te bezoeken, heeft er zich van kunnen vergewissen: vleesveehouders kunnen nog een feestje bouwen. U leest er alles over vanaf pagina 15.
Het glas lijkt derhalve nog halfvol. De harde realiteit is echter anders. Zo heeft de jaarlijkse berekening door de Vlaamse Boerenbond nog maar eens duidelijk gemaakt. Er werd in de rund- en kalfsvleessector een gemiddelde prijsdaling van 5,2 procent genoteerd. De prijsdaling voor runderen deed zich hoofdzakelijk voor bij de dikbilstieren (–8 procent), terwijl de prijzen van de koeien in beperktere mate daalden. De globale productie van runds- en kalfsvlees in Vlaanderen steeg in de eerste acht maanden van 2015 met 4 procent, waarbij 79 procent van de productie toe te dichten is aan de volwassen runderen. De totale productiewaarde rund- en kalfsvlees daalde hierdoor met ‘slechts’ twee procent.
Aan de kostenzijde zijn de veevoeders, die 52 procent van de totale uitgaven uitmaken, gedaald met 6 procent. De gemiddelde prijs voor meststoffen daalde licht met één procent. De energieprijs voor diesel daalde met 13,2 procent.
In 2015, zo berekende de boerenbelangenbehartiger, zullen land- en tuinbouwers een jaarinkomen halen dat 53 procent lager is dan het gemiddelde inkomen van de loon- en weddetrekkenden. Het hoeft geen verwondering dat er nog weinig bedrijfsopvolging is in de agrarische sector. Het glas is immers halfleeg, meer dan halfleeg. En ondanks dat er weinig inkomenscijfers beschikbaar zijn over de in omvang kleinere rundvleesproductie in Nederland, zal het er niet anders zijn, zelfs met de welbekende kleinere bierglazen.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten