editoriaal: vakbeurs en consumentenbeurs?

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

editoriaal: vakbeurs en consumentenbeurs?

Berichtdoor Guy » wo feb 24, 2016 08:07

In dit nummer kunt u het verslag lezen van de staten-generaal over de aanwezigheid van de veehouderij (en keuringen) op de vakbeurs Agribex te Brussel. Kernelement in de discussie was – hoe kan het anders – de financiering ervan. Maar een even groot discussiepunt was of een vakbeurs ook een consumentenbeurs moet zijn om alzo de kloof tussen burger en consument met de landbouwsector te dichten.

De meeste woordvoerders van de belanghebbende organisaties meenden dat beide moeten kunnen en deden voorstellen. De tussenkomst van de Vlaamse overheid was ontluisterend. Die stelde ronduit dat de organisatie een keuze moet maken tussen vakbeurs of consumentenbeurs. ‘Beide kan niet.’

Eigenlijk heeft de Vlaamse overheid wel gelijk. Om de consument dichter bij de voedselproducenten te brengen zijn er andere mogelijkheden.

Zoals de jaarlijkse voedingsbeurs te Brussel in de maand oktober, waar de veehouderij en bij uitbreiding de totale landbouwsector in samenwerking met het Vlaamse promotieagentschap Vlam en zijn Waalse tegenhanger Apaq-W zich zou kunnen profileren. Bovendien is er op het voedingssalon nog ruimte zat.

Kijk, ook in Frankrijk hebben ze de zaken opgesplitst met de tweejaarlijkse SIMA (vakbeurs voor de landbouw) en de jaarlijkse SIA (consumentenbeurs). Op de SIMA is de veehouderij aanwezig met ‘open’ wedstrijden voor de fokkers. Op de SIA is de veehouderij aanwezig met een vee-expo en elitekeuringen in alle veerassen, georganiseerd door de stamboeken. Ook alle beroepen tussen boer en consument nemen er deel aan, inclusief de grootdistributie en chef-koks.

Het voedingssalon: er is geen betere plek denkbaar voor de landbouw.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten