Pagina 1 van 1

Bioruimte

BerichtGeplaatst: ma mei 23, 2016 06:33
door Guy
Het Vlaamse Biorapport 2015 geeft aan dat de Vlaamse biolandbouw jaar na jaar gestaag blijft groeien, maar nog steeds ver onder het Europese gemiddelde zit. Groenteteelt in de open lucht is de belangrijkste specialisatie. Ongeveer 120 bedrijven op 370 doen aan dierlijke productie, waarvan één op de drie enkel pluimvee heeft. Het aantal biologische varkens (+87%), schapen en geiten nam toe. Uitzondering op de algemene trend is het aantal biologische runderen. Dat is in 2015 gedaald met negen procent.

Er is dus in Vlaanderen zeker nog – figuurlijk gesproken – ruimte. Bionext, de brancheorganisatie van de Nederlandse biosector, ziet in Nederland ook kansen voor circa vijfhonderd extra biologische boeren. Volgens Nederlands staatssecreta-ris van Landbouw Martijn van Dam is biologisch een concept voor de toekomst. Hij laat daarom onderzoeken hoe de inkomenspositie van de landbouwer tijdens het omschakelingstraject – van gangbaar naar biologisch duurt twee jaar – ondersteund kan worden.

De Belgische bestedingen aan biologische producten groeiden in 2015 met 18 procent tot 514 miljoen euro. ‘Bio-logische versproducten zijn aan de kassa gemiddeld een derde duurder dan de gangbare producten en dit prijsverschil blijft stabiel over de jaren heen’, stelt het Biorapport 2015. Dat laatste mag echter niet de hoofdreden zijn om over te schakelen. Biologisch werken moet ook bij de persoon en het bedrijf passen. Want ook dit blijkt uit het rapport: ondanks de gestage groei is het verloop in de sector wel groot. Van alle bedrijven die zich voor 2010 hebben laten certificeren, heeft intussen al 60 procent er de brui aan gegeven.

Maar er is plaats voor méér bio. Dat is een zekerheid, want de markt vraagt ernaar.