Een slecht geweten laten aansmeren? (edito VTV10)

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

Een slecht geweten laten aansmeren? (edito VTV10)

Berichtdoor Guy » do okt 27, 2016 07:01

De korte keten is booming business. Dat kon u reeds lezen in Voer voor boer van september onder het kopje ‘Vlam-website “rechtvanbijdeboer” schakelt een versnelling hoger’. In dit nummer kunt u in dezelfde rubriek onder het kopje ‘Van boer direct naar de consument via de supermarkt’ lezen dat ook de grootdistributie zich nu op het terrein stort van de korte keten. Een zegen voor de landbouwers die niet op een geschikte locatie liggen voor directe verkoop aan de consument.

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Zo laat Hilde Delbecque, coördinator van Voedselteams, in een recent interview met Vilt optekenen dat de korteketenverkoop eigenlijk asociaal is, te duur voor de kansarmen. Voedselteams in Vlaanderen ijveren voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw waarin een faire prijs geldt voor de producenten. Hilde Delbecque: ‘Gegeven het feit dat de voeding duurder is en de korte keten zijn schaal niet mee heeft om de logistiek erg efficiënt te laten verlopen, weet je op voorhand dat er goedkopere verkoopkanalen zijn.’

Moeten de boeren van de korte keten zich nu een slecht geweten laten aansmeren? Neen. Hier ligt een opdracht voor de lokale overheden. Zij kunnen groepsaankopen organiseren direct van bij de boer voor de kansarme gezinnen, zodat het logistieke probleem is opgelost. Groepsaankopen organiseren sommige welzijnsinstellingen in bepaalde gemeenten nu al voor de aankoop van gas en elektriciteit. Dat kan voor voedsel ook. Of nog beter: zorg voor een sociale supermarkt in elke gemeente. Gegarandeerd succes bij de kansarmen en… bij de niet-kansarmen. Want velen voelen vandaag de dag de nadelen van de globalisering, slechts enkelingen de voordelen.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Re: Een slecht geweten laten aansmeren? (edito VTV10)

Berichtdoor poekske » do okt 27, 2016 10:55

:lol: De overheid een sociale winkel laten runnen...
poekske
 

Re: Een slecht geweten laten aansmeren? (edito VTV10)

Berichtdoor Hindrik » do okt 27, 2016 11:53

poekske schreef::lol: De overheid een sociale winkel laten runnen...


Idd poekske, meer ipv minder ambtenaren/opvreters :oops:
Mei freonlike groetnis: Hindrik
Hindrik
 
Berichten: 2081
Woonplaats: Fryslan
Beroep: Veehouder


Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten