VN aanbevelingen (edito VTV01)

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

VN aanbevelingen (edito VTV01)

Berichtdoor Guy » wo jan 18, 2017 08:40

Geven én krijgen moet centraal staan
Het nieuws geraakte vorig jaar nauwelijks in de pers door al het mediageweld rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar midden oktober 2016 vaardigden de Verenigde Naties, tijdens de meeting van het Word Farming Security Committee in Rome, aanbevelingen uit voor de wereldwijde verbetering van het dierenwelzijn in de veehouderij. Het is de eerste maal in haar zeventig jaar bestaan dat de VN zich in die ‘outbreaking’ of baanbrekende mate uitlaat rond het dierenwelzijn.
Samengevat luidden de aanbevelingen dat dierenwelzijn centraal moet staan in elke vorm van veehouderij. Het houden van vee, de huisvesting en de veeverbe-tering moeten te allen tijde gebaseerd zijn op de vijf principes die de 169 landen binnen de Wereldgezondheidsdienst voor Dieren (OIE) hebben goedgekeurd, zijnde: de dieren moeten gehouden
worden zonder ongemak, vrij zijn van honger en dorst, vrij zijn van pijn, verwonding en ziekte, vrij zijn om hun natuurlijk gedrag te uiten en vrij zijn van angst en spanning.
Dierrechtenorganisaties noemen de recente VN-aanbevelingen nu al een paradigmashift (verandering van het dominante denkbeeld) dat zal leiden tot extensieve veehouderijsystemen die tegelijk een antwoord vormen in de strijd tegen de wereldarmoede, hongersnood, klimaatverandering en bescherming van de biodiversiteit.
Het nieuwe jaar start voor onze sector dus met nadenken over hoe we nog meer kunnen tegemoetkomen aan de VN-aanbevelingen. En voor de politici – wereldwijd – luidt de opdracht om dierenwelzijn volwaardig als non-trade-concern te erkennen in de WTO, zodat de sector welzijnseisen kan stellen aan de import van producten uit derde landen. Geven én krijgen of win-win. Zo ga ik 2017 in.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast