Warme sanering (editoriaal VTV03)

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met management.

Moderator: Moderators

Warme sanering (editoriaal VTV03)

Berichtdoor Guy » vr maart 24, 2017 08:58

Warme sanering nodig om knock-out te vermijden
Niet dat ik op mijn zestigste de rundvleessector geen warm hart toedraag en alle belanghebbenden het zonlicht niet gun. Maar de feiten zijn de feiten en er is nog nauwelijks plaats voor nuance: de rundvleesproductie in het binnenland en in Europa zit in het diepe slop.
Ik som maar even kort op: negatieve rentabiliteit (al jaren) op de professionele vleesveebedrijven, de consumptie blijft dalen, de interne concurrentie met kruisingskalveren en vlees van Europese afgemolken melkkoeien die professioneel worden afgemest wordt met de dag groter, de externe concurrentie met importvlees neemt toe door de handelsakkoorden, de maatschappelijke druk wordt groter vanwege de klimaatproblematiek en andere
milieuproblemen, de dierenwelzijnseisen zoals het kalf bij de koe en onthoornen worden veelvuldiger, et cetera.
Is er (nog) een toekomst voor de rundvleesproductie in België, Nederland of Europa en welke toekomst is er voor het Belgisch-witblauwras binnen het geschetste kader? De redactie vroeg het aan drie personen uit de toeleveringssectoren van de vleesveebedrijven. U leest de antwoorden in dit nummer.
Vraag en aanbod terug op elkaar afstemmen moet onze eerste zorg zijn. De vleesveesector in Vlaanderen heeft daarbij één groot geluk. De vergrijzing in de sector is zeer groot. De gemiddelde leeftijd in Vlaanderen is bijvoorbeeld 62 jaar. Dat biedt kansen om een politiek te ontwikkelen die vleesveebedrijven met jonge bedrijfsleiders ontziet tot er een nieuw evenwicht is bereikt in de rundvleesmarkt. Al moet er onmiddellijk een kanttekening bij gemaakt worden: komt dat evenwicht er ooit nog wel met het verdwijnen van het melkquotum?
Een ontkoppeling van de zoogkoeienpremies in Vlaanderen is een eerste optie. De recente hervorming van deze premies in Vlaanderen leert dat hobbymatig gehouden vleesvee niet uit de markt werd geprijsd. Slechts 22 procent van de Vlaamse bedrijven met rechten heeft 50 zoogkoeien of meer. Een warme sanering zoals de Belgische Boerenbond voorstelt, is een andere optie. Maar mijns inziens moet dit dan wel gekoppeld worden aan het uit de markt nemen van nutriëntenrechten om de knock-out te vermijden. Het klinkt hard, héél hard, maar liever een sociaal verantwoorde uitweg dan een stille en kille sanering.
Guy
Moderator
 
Berichten: 156
Woonplaats: Arnhem (N)
Beroep: Hoofdredacteur VeeteeltVlees

Keer terug naar Vleesveemanagement

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast