Boeren in Australie/Nz

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met economie.

Moderator: Moderators

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » ma maart 09, 2020 21:48

Nee Auke. NZ land van (nagenoeg) geen subsidies, dus ook niet voor mijn dochter. Ze is 12 en ja een leuk zakcentje. Heb het voer wel voor gefinancieerd, maar nog niet in rekening gebracht. Heb mezelf een beetje in de vingers gesneden hierbij, want mijn dochter heeft goed werkende oren als het haar past en onze oudste zoon heeft me wat mmegeholpen met de bouw van de schuur deze zomer en ik heb hem gezegd dat hij uitbetaald wordt als ik zijn worksheets ontvang, Heb nog niks gezien dus nog niet betaald. Dochter zegt nu: heb nog geen rekening gezien dus ik betaal nog niet, Fair enough.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Jaap » ma maart 09, 2020 21:50

Ik snap dat je vanwege voer koeien eerder droog zet, maar hoe lang staan de dan droog?
Jaap
 
Berichten: 1954
Woonplaats: Arnhem
Beroep: Redacteur
Interesses: Melkveehouderij

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » ma maart 09, 2020 22:06

In deze regio start de kalverij rond 10 July. drukke eerste 3 weken en dan, als insemineren succesvol is geweest, zwakt het af. Mensen die aan autumn calving doen beginnen zo rond eind maart met de kalverij.
Nu afdrogen is uit nood geboren. Is managment tool en roeien met de riemen die je hebt. Kunt wel doormelken, maar ten koste van wat? Dieren moeten wel in fatsoenlijke conditie de volgende lactatie beginnen.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » wo jul 29, 2020 20:52

Verleden week kwam de buurman langs voor een kop thee en vroeg of we interesse hadden om de boerderij (onze oude) weer terug te kopen. Geld op de bank is ook niks waard, dus zullen we er maar eens serieus over nadenken. Vraagprijs was wel wat aan de hoge kant, maar als je niet vraagt, dan krijg je het ook niet. Half September gaat hij met een makelaar in zee.
Worden bijna geen boerderijen verkocht de laatste 9 maanden en prijzen zijn dalende. Zullen wel zien, zondag eerst maar eens een rondje lopen op het bedrijf met het gezin. Vrouw is nog niet 100% enthousiast, maar werkt graag met cijfers (en is er erg, erg goed in) dus zij mag de numbers crunchen. Goede is we hoeven niet, we mogen.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor G.U. » do jul 30, 2020 12:21

Dat is dan weer spannend kiwi. Laatst zei je hier dat het werknemer zijn je ook wel bevalt. Kriebelt het dan toch om een eigen boerderij te hebben?
Wâldgaren Molkfeebedriuw
G.U.
 
Berichten: 7717
Woonplaats: Rinsumageast
Beroep: Boer

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » do jul 30, 2020 20:59

Voelt niet als spannend, maar leuk om er mee bezig te zijn. Waarom? Van alles een beetje: geld op de bank is hier inmiddels ook niet veel meer waard, ik vindt het nog steeds leuk om te doen en er zijn nog een paar dingen die ik wil proberen of doen. 2 jongste kinderen vinden het ook leuk en het huis waar we nu in wonen is groot en als de kinderen het huis uitvliegen zouden we naar de farm kunnen verhuizen (ligt tegen onze 6 ha aan) waar een kleiner huis staat. Eventueel ons huidige huis verkopen als er nog meer land te koop komt, zodat de lening overzichtelijk/binnen de perken blijft.
Moet nog iets vinden voor de middagmelkingen als we er mee door gaan, want die gooit roet in het eten met kinderen die van de bus gehaald moeten worden op verschillende tijden, buitenshuis werkende vrouw en heb zelf voorkeur voor de morgen melkingen. Misschien 1 keer per dag melken?
Boerderij is niet groot voor NZse maatstaven: 82 ha. Zou er om het leuk te houden niet meer dan 220 gaan melken. Ik geloof zelfs dat met de huidige vergunning 215 het uiterste is. We zien wel, we hebben nog niks. Doen gewoon een bod volgende maand en misschien gebruikt de buurman dat wel als onderhandelingspunt met de makelaar. Ook goed. Doen een bod waar we happy mee zijn en zien wel hoe het balletje rolt.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor hulsteins » do jul 30, 2020 21:25

niet te veel bieden Kiew
goed naar je vrouw luisteren
dat is mijn mening
hulsteins
 
Berichten: 4738
Woonplaats: chez nous
Beroep: opportunist
Interesses: hooi én stro maar weer

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » vr jul 31, 2020 00:02

Ik luister altijd naar mijn vrouw, doe er alleen niet altijd wat mee. Vaak wel.
Heb een bordje in de bar/entertaining area bij het zwembad hangen die ik van haar gekregen heb:
My wife keeps saying I never listen to her....or something like that.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor opelmanta » ma aug 03, 2020 06:00

Goedemorgen/goedenavond Kiwi, heb jij ook altijd number 8 wire bij de hand?
Gisteravond reisverslag door het Zuider Eiland op België. Was wel mooi, vooral als je het vergelijkt met Nederland. Alles is hier aangelegd, daar op de andere kant zit er nog wel eens wat woests tussen.
pas er ook op dat de tegenstanders van eventuele complottheorien er op uit kunnen zijn om logica en verstand bij de verstandige mensen uit te zetten
opelmanta
 
Berichten: 2888

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Gerben77 » ma sep 07, 2020 18:54

Kiwi hoe staat het leven in NZ :?: Nog een bod gedaan op de te koop staande boerderij :?: Hoe verloopt t afkalfseizoen meeste dieren hebben inmiddels gekalfd voldoende gras etc etc : :?:
Avatar gebruiker
Gerben77
 
Berichten: 7427
Woonplaats: Overijssel,radewijk
Beroep: melkveehouder

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » di sep 08, 2020 01:41

nog niets gekocht. Grootse resultaat bereikt tot nu toe dat mijn vrouw het er mee eens is om wat te kopen. Verleden week liepen een paar van onze term deposits af en kregen 1.6% aangeboden voor 6 maanden vastleggen. Dat gaat niet gebeuren.

Zou verleden week bij de buurman aan, maar was mooi weer en hij was op de Harley aan het rondtoeren. Probeer morgen weer. Verschil tussen wat hij vraagt en wij willen geven ligt nogal wat uit elkaar
Er is 2 weken geleden een boerderij 20 km verderop te koop gekomen en die vragen 47500 dollar per ha voor grond en gebouwen (daar komen eventuele Fonterra aandelen, vee en machines nog bovenop). De faciliteiten zijn erg goed vergelijkbaar.
Kalverij is in deze regio nog aan de gang, maar de druk is er wel af, gaat om de laatste loodjes. Droge winter gehad en zeer goede grasgroei dus erg gemakkelijk verlopen allemaal. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar hebben veel water nodig om watertable aan te vullen en dat lijkt er niet op. Zomer kon wel weer eens moeilijk worden voor de veeboeren. In ieder geval is het voor de meesten wel duidelijk dat ze voor een zomer met minder dan gemiddelde grasgroei moeten plannen.
Laatste jaren groeit er hier meer gras in de winter dan in de zomer. Ik zou persoonlijk voor autumn calving gaan om die reden.
Dochter had gisteren weer 13 biggen onverwacht. Bleek dat ik me 3 weken verteld had: was precies 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Heb snel de andere zeug apart gedaan in de kalverschuur met een baal hooi, want die is 2 dagen later gedekt.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Gerben77 » wo jan 05, 2022 13:09

Kiwi hoe is de stemming bij jullie ?

Goede melkprijs. maar op t moment erg droog ?
Avatar gebruiker
Gerben77
 
Berichten: 7427
Woonplaats: Overijssel,radewijk
Beroep: melkveehouder

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Kiwi » ma jan 17, 2022 02:16

late reactie, maar te druk met vakantie houden en weg gaan en op sommige plekken waar we heen gaan is er geen internet of telefoon reception. Heerlijk en het leven gaat gewoon door zonder al dat. Gisteren weer eens thuis gekomen en las vandaag dat er nabij Tonga een vulkanische uitbarsting is geweest en dat de daaropvolgende tsunami ook wat schade had veroorzaakt aan de oostkust van Northland. Niks van mee gekregen de afgelopen dagen.
Nu een paar dagen thuis, dan een week boerderij van een jong gezin waarnemen en daarna weer 5 dagen naar het strand met vrienden. Daarna is het over met de pret tot aan pasen.
Stemming goed hier, maar begint erg droog te worden. Was leuk tot aan kerst, maar met temperaturen van 28-30 graden droogt het snel uit. Water in ons zwembad is nog nooit zo warm geweest: op dit moment bijna 33 graden.
Rond om ons heen wordt nu volop bijgevoerd en in een week tijd is het bruin geworden in het land. Mais wat er op tijd in gekomen is dit seizoen (de grote minderheid) staat er erg goed voor, de iets later gezaaide mais OK, en de laatst gezaaide heel gewoontjes tot niet zo best. Melkprijs best en kosten nogal wat/fors hoger dan voorgaande jaren.
voor de rest business as usual: veel boeren overgeschakeld op once a day milking voor kerst en blijkbaar ook nogal wat grotere boeren aan het begin van het seizoen met once a day milking begonnen omdat ze arbeid te kort kwamen. Is ook een probleem aan het worden hier.
Buren hebben aan een zoon van hun gevraagd of hij en zijn vriendin belangstelling hadden voor de boerderij. Hij was niet geinteresseerd. Zijn antwoord was kort en krachtig: ik zie jullie alleen maar werken, vaak 7 dagen per week. Ik wil dat niet. Andere zoon van hun helpt hun nu dit seizoen en gaat halverwege dit jaar met zijn vriendin somewhere overseas om daar te gaan werken. Ik geloof dat de eerste stop Australie is. Buren hebben nu een jong stel aangenomen als contract milkers voor de komende seizoenen. Zij krijgen NZ$ 1.50 per geleverde milksolid, 1 weekend vrijaf per maand en 2 weken annual leave per seizoen. Buurvrouw doet de kalveropfok. Kosten voor de contract milkers weet ik zo niet. Kan er wel naar vragen als mensen daar nieuwsgierig en/of geinteresseerd in zijn. Weet wel dat het een goed basis contract is want normaal is arbeid voor de contract milkers, dus als je vrijaf wilt dan huur je iemand in om het werk te doen en het is vrij arbeids intensief daar.
voor de rest niet veel nieuws. Tijd voor een duik en drink.
Kiwi
 
Berichten: 198

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor jan.nl » ma jan 17, 2022 10:27

Mooi verlag Kiwi, (y) herkenbaar. :yes: ,Boeren werken nog steeds 7 dagen in de week en staan 24 uur op een dag aan.
Bedrijfsleven komt daar niet meer aan,ik vergelijk het dan maar ff met middel grotere zelfstandigen ,( bazen pakken in het weekend de boot/camper) vaak gaat daar ook vrijdag de tent dicht en maandag de deur weer open.Dat lijkt allemaal wat aantrekkelijker als de grote ,,vrijheid,, van de landbouw....
jan.nl
 
Berichten: 10107
Woonplaats: lopik
Beroep: boer&recreatie
Interesses: vrije tijd ,sport & koeien

Re: Boeren in Australie/Nz

Berichtdoor Poekske » ma jan 17, 2022 10:36

jan.nl schreef:Mooi verlag Kiwi, (y) herkenbaar. :yes: ,Boeren werken nog steeds 7 dagen in de week en staan 24 uur op een dag aan.
Bedrijfsleven komt daar niet meer aan,ik vergelijk het dan maar ff met middel grotere zelfstandigen ,( bazen pakken in het weekend de boot/camper) vaak gaat daar ook vrijdag de tent dicht en maandag de deur weer open.Dat lijkt allemaal wat aantrekkelijker als de grote ,,vrijheid,, van de landbouw....
:lol:
Dat kiest iedereen zelf. Ga je zelf niet enkele keren per jaar op reis? Hier wordt ook 7 op 7 gewerkt en zelfs meer uren dan een gemiddelde boer
Poekske
 
Berichten: 1390

VorigeVolgende

Keer terug naar Koe en economie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten