Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met economie.

Moderator: Moderators

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Kasé5 » di dec 28, 2021 22:20

jan.nl schreef:
Frans V schreef:
Sander april 2008 schreef:gister gebeld 10 ton nutramon KAS 27% voor week 18. moet 30.70 betalen :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Zitten weer op zelfde niveau als toen, tripelsuper 46% P nu 56,00 / 100kg, jaar terug was het de helft. Wat zal de piek worden? China houdt voorlopig de deur dicht en hier in Europa draaien de kunstmest fabrieken half gas. Met goede tarweprijzen. Misschien de loods volzetten voor volgend jaar met big bags N 27% a dikke 30 euro nu, achteraf niet duur?


Dan weet je zeker dat je te veel betaald,je kan beter kopen als tie weer
daalt..


Heb je advies toen niet opgevolgd Jan, sorry
van Dam af
Kasé5
 
Berichten: 2905
Woonplaats: NON/ZWD
Beroep: melkveehouder
Interesses: melkveehouderij en rekenmachientjes

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor W.A » wo dec 29, 2021 07:29

Maar goed ook,voor je!
Zelf maand geleden gekocht, te laat eigenlijk..maar inmiddels weer 100, eur./ t gestegen.. niet normaal

Verstuurd vanaf mijn SM-G398FN met Tapatalk
Avatar gebruiker
W.A
 
Berichten: 1315
Woonplaats: Hongarije
Beroep: Melkveehouder.
Interesses: Koetjes/economie

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Talis » wo dec 29, 2021 14:02

blij dat ik novurea vastgelegd heb voor 50
Talis
 
Berichten: 2112

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Gerben77 » do dec 30, 2021 09:25

Avatar gebruiker
Gerben77
 
Berichten: 7427
Woonplaats: Overijssel,radewijk
Beroep: melkveehouder

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor opelmanta » do dec 30, 2021 10:54

Beter duur dan niet te krijgen, het is niet gezegd dat de kunstmest in maart te leveren is.
pas er ook op dat de tegenstanders van eventuele complottheorien er op uit kunnen zijn om logica en verstand bij de verstandige mensen uit te zetten
opelmanta
 
Berichten: 2888

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor jvt » do dec 30, 2021 10:58

Blij met onze 2e soort kunstmest....veel voor de gek gehouden laatse jaren dat ik met die rommel wou kloten, nu vroeg van de week degene die met het hardste uitlachtte of ik geen vracht voor hem kon regelen :lol: :lol:
die belgen zijn zo dom nog niet...
jvt
 
Berichten: 2784
Woonplaats: ardennen
Beroep: crisismanager en melkveehouder
Interesses: koeien, buitenland, gemeentepolitiek, gezinnetje enz

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Richt » do dec 30, 2021 12:25

jvt schreef:Blij met onze 2e soort kunstmest....veel voor de gek gehouden laatse jaren dat ik met die rommel wou kloten, nu vroeg van de week degene die met het hardste uitlachtte of ik geen vracht voor hem kon regelen :lol: :lol:


waar haal je dat dan weg :?:

en wat is er anders aan dat het 2de keus is ?
Avatar gebruiker
Richt
 
Berichten: 2733
Woonplaats: Ost Friesland
Beroep: Melkveehouder
Interesses: veehouderij, landbouw algemeen, techniek

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor jvt » do dec 30, 2021 16:56

bij de fabriek
die belgen zijn zo dom nog niet...
jvt
 
Berichten: 2784
Woonplaats: ardennen
Beroep: crisismanager en melkveehouder
Interesses: koeien, buitenland, gemeentepolitiek, gezinnetje enz

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Talis » di jan 04, 2022 14:37

opelmanta schreef:Beter duur dan niet te krijgen, het is niet gezegd dat de kunstmest in maart te leveren is.


ja hoor. wordt tijdig geleverd..geen probleem
Talis
 
Berichten: 2112

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Nix » wo jan 05, 2022 20:33

Weet je dat zeker. Kleine lettertjes? Die seizoen extra prettig dat ik kunstmest laat komen in juli of augustus. Doe ik al jaren. Kan eigenlijk altijd dik uit. Zoveel ruimte nemen 30 ton bigbags niet in. 2020 €180 en 2021 €305
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt aan iedereen gedacht
Nix
 
Berichten: 401
Beroep: tob-boer


Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor jan.nl » do jan 13, 2022 11:01n een ander onderzoek naar de economische impact van meststoffen dat eerder deze week werd gepubliceerd, werd AFPC door een congreslid gevraagd om de impact van hogere stikstofprijzen op 64 representatieve akkerbouwbedrijven te analyseren. Het rapport stelde vast: "op basis van de momenteel beschikbare gegevens lijkt de stijging van de stikstofprijzen 81% hoger te zijn voor de oogst van 2022 dan eerdere schattingen."

Per hectare zeggen AFPC-economen dat boeren de stikstofkosten zien stijgen met $ 52,07 voor de boerderijen die ze gebruiken in hun modellering.

"Dit betekent dat maïsboeren ongeveer 32 ¢ per schepel van de markt of overheid nodig hebben om de hogere stikstofprijs te compenseren", aldus het rapport.

"Dit onderzoek werd grotendeels geleid door mijn mededirecteur, Dr. Joe Outlaw, maar toen we eenmaal begonnen met het terugdringen van de kosten van aardgas, ontdekten we dat dit slechts ongeveer 15% van de prijsstijging in het afgelopen jaar verklaart", zegt Bart. Fischer, AFPC co-directeur. "De meeste mensen zouden, denk ik, verbaasd zijn over de kleine rol die aardgas speelt, omdat we veel over die dynamiek horen en dat aardgas het aanstuurt. Dit rapport plaatst dat in context op ongeveer 15%, wat dan veel vragen oproept over goed, wat drijft het dan nog meer?”

AFPC
Prijzen van watervrije ammoniak het hoogst sinds 2008

Andere belangrijke bevindingen in het AFPC-rapport over de economische invoer van stikstofprijzen op Amerikaanse maïsproducenten zijn onder meer:

De stikstofprijzen kenden aanzienlijke pieken in juli 2008 en in heel 2021. De prijzen van watervrije ammoniak in de VS daalden tot $ 226,50 per ton in juni 2020 en stegen gestaag tot $ 432,50 per ton in februari 2021. In maart 2021 stegen de prijzen voor watervrije ammoniak met 34% tot $ 580 per ton. Sindsdien zijn de prijzen gestaag gestegen tot $ 1.022,50 per ton in oktober 2021 - het hoogste niveau sinds 2008.
De suggestie dat recente prijsstijgingen van aardgas de voornaamste reden zijn voor prijsstijgingen van stikstofproducten is zeer verdacht.
Zo steeg de prijs van watervrije ammoniak met $ 688 per ton van eind 2020 tot oktober 2021. De waardestijging van het ingebedde aardgas is echter slechts $ 102 (of 15%) van die stijging. Zodra de waarde van aardgas in een ton watervrije ammoniak is afgetrokken van de prijs voor watervrije ammoniak, heeft het residu de neiging om de prijs van maïs nauw te volgen, zij het op verschillende schalen.
Meststof is een grote kostenpost voor maïsproducenten, waarbij stikstof meer dan 50% van de kosten uitmaakt. Maïs heeft de hoogste kunstmestkosten van $ 117 per acre, gevolgd door rijst van $ 97 per acre en pinda's en katoen voor $ 68 per acre. De andere vijf gewassen geven minder dan $ 45 per acre uit, met sojabonen het laagst met $ 31 per acre.
De kunstmestkosten voor maïs (36%) vertegenwoordigen het hoogste percentage van de bedrijfskosten van de negen grondstoffen, gevolgd door tarwe (35%), haver (32%), sorghumkorrel (30%) en gerst (27%). Dit betekent dat meer dan een derde van de bedrijfskosten van maïs en tarwe rechtstreeks wordt toegeschreven aan zeer volatiele kunstmestprijzen.

AFPC
Zes factoren die de prijzen van kunstmest bepalen

Dus, wat drijft de stijging van de kunstmestprijzen in het afgelopen jaar? Het Fertilizer Institute wijst op zes belangrijke factoren: de wereldwijde vraag naar kunstmest; recente weersomstandigheden die van invloed zijn op de binnenlandse productie; onderhoud productie-installaties teruggedrongen vanwege COVID-19; internationale geopolitieke kwesties, ook in Wit-Rusland en China; vervoerskosten; en de kosten van aardgas.

“Er is onzekerheid met de supply chain, logistiek en al het andere dat erbij komt kijken. Ik weet dat er toenemende zorgen zijn over de rol die tarieven hierin wel of niet kunnen spelen, omdat er een aantal lopende zaken zijn met betrekking tot de Verenigde Staten die mogelijk tarieven opleggen tegen bedrijven uit andere landen”, zegt Fischer. "Ik denk dat een zorg die we in het rapport hebben erkend, is dat er veel onverklaarbare factoren zijn en zeker degene die het meest wordt gegooid, aardgas, lijkt geen enorme motiverende factor te zijn. Het begint dan vragen op te roepen over wat er nog meer aan de hand is?”

Uit het onderzoek van AFPC blijkt dat boeren momenteel te maken hebben met stikstofkosten die 80% hoger liggen dan vorig jaar. Dat komt omdat de prijzen voor watervrije ammoniak in oktober het niveau van 2008 bereikten met meer dan $ 1.000 per ton. En sindsdien zijn die prijzen gestaag gestegen.

“Je hebt het over kunstmestprijzen die voor sommige producenten ergens in de buurt van $ 200 per acre zijn gestegen, en de inkomsten die worden gegenereerd, compenseert dat niet. En dat is nog maar de kunstmestindustrie”, zegt Edgington. “Dan hebben we het nog niet eens over de chemie, grondwaarde of apparatuur die mensen niet kunnen krijgen. Er komt een grote, grote cashflowcrisis aan. De banksector is er ook nerveus over, aangezien ze zien dat wat een redelijk goed jaar was voor de landbouwmogelijkheden, volledig achteruit gaat in dit volgende groeiseizoen op een grote manier."
LB-afbeelding 2
Grafisch met dank aan Lindsey Benne; Gegevens verstrekt door AFPC Texas A&M Fertilizer Price Study voor maïstelers

Edgington zegt dat de studie het feit versterkt dat een door een shell geschokte boer
Meer over In another fertilizer economic impact study released earlier this week, AFPC was asked to analyze the impact of higher nitrogen prices on 64 representative crop farms by a member of Congress. The report found, “based on currently available data, the increase in nitrogen prices appears to be 81% higher for the 2022 crop than previous estimates.” On a per-acre basis, AFPC economists say farmers are seeing nitrogen costs increase $52.07 across the farms they use in their modeling. “This means corn farmers need roughly 32¢ per bushel from the market or government to offset the higher nitrogen price,” according to the report. “This study was largely led by my co-director, Dr. Joe Outlaw, but once we started to back out the cost of natural gas, we found that only explains about 15% of the price increase over the past year,” says Bart Fischer, AFPC co-director. “Most folks, I think, would be surprised by how small of a role natural gas is playing because we hear a lot about those dynamics and that natural gas is driving it. This report puts that in context at roughly 15%, which then raises a lot of questions about well, then what else is driving it?” AFPC Anhydrous Ammonia Prices Highest Since 2008 Other key findings in the AFPC report on the Economic Import of Nitrogen Prices on U.S. Corn Producers include: Nitrogen prices experienced significant peaks in July 2008 and throughout 2021. U.S. anhydrous ammonia prices fell to $226.50 per ton in June 2020 before steadily increasing to $432.50 per ton in February 2021. In March 2021, anhydrous ammonia prices increased 34% to $580 per ton. Since that time, prices have steadily risen to $1,022.50 per ton by October 2021 — the highest levels since 2008. The suggestion that recent increases in the price of natural gas are the primary reason for increases in the prices of nitrogen products is highly suspect. For example, the price of anhydrous ammonia increased $688 per ton from the end of 2020 through October 2021. However, the increase in the value of the embedded natural gas accounts for only $102 (or 15%) of that increase. Once the value of natural gas in a ton of anhydrous ammonia has been subtracted from the anhydrous ammonia price, the residual tends to closely track the price of corn, albeit on different scales. Fertilizer is a major cost for corn producers with nitrogen accounting for more than 50% of the cost. Corn has the highest fertilizer cost at $117 per acre followed by rice at $97 per acre and peanuts and cotton at $68 per acre. The other five crops spend less than $45 per acre, with soybeans the lowest at $31 per acre. Fertilizer costs for corn (36%) account for the highest percentage of operating costs across the nine commodities followed by wheat (35%), oats (32%), grain sorghum (30%) and barley (27%). This means more than one-third of corn and wheat operating costs are directly attributed to highly volatile fertilizer prices. AFPC Six Factors Driving Fertilizer Prices So, what is driving the run-up in fertilizer prices over the past year? The Fertilizer Institute points to six major factors: global demand for fertilizer; recent weather events impacting domestic production; production plant maintenance pushed back due to COVID-19; international geopolitical issues, including in Belarus and China; transportation costs; and the cost of natural gas. “There is uncertainty with the supply chain, logistics and everything else involved. I know there are growing concerns about the role tariffs may or may not play in this as well because there are a couple of ongoing cases with respect to the United States potentially placing tariffs against companies from other countries,” Fischer says. "I think one concern we acknowledged in the report, though, is there's a lot of unexplained factors and certainly the one that's thrown around the most, natural gas, does not appear to be a huge motivating factor. It does then start to raise questions about what else is going on?” AFPC’s study shows farmers are currently facing nitrogen costs 80% higher than last year. That's as anhydrous ammonia prices reached 2008 levels in October at more than $1,000 per ton. And those prices have been steadily rising ever since. “You're talking fertilizer prices that have gone up somewhere close to $200 an acre for some producers, and the revenue being generated is not offsetting that. And that's just the fertilizer industry,” Edgington says. “That’s not even talking about the chemistry industry, land values or equipment that people can't get. There is a big, big cash flow crunch coming. The banking industry is nervous about it as well, as they watch what has been a pretty good year for agriculture possibility go completely backward in this next growing season in a big way.” LB graphic 2 Graphic Courtesy of Lindsey Benne; Data Provided by AFPC Texas A&M Fertilizer Price Study for Corn Growers Edgington says the study reinforces the fact shell-shocked farme
Coronavirus (COVID‑19)
Haal de nieuwste informatie op
Feedback sturen
Zijvensters
Tekenlimiet van 5.000. Gebruik de pijlen om meer te vertalen.
jan.nl
 
Berichten: 10107
Woonplaats: lopik
Beroep: boer&recreatie
Interesses: vrije tijd ,sport & koeien

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor W.A » wo jan 26, 2022 20:19

Prijs zal er wel weer een schepje bovenop doen nu.. Onzekerheid gas.
Wij hebben maar gekozen alles vast in de schuur te zetten voor komend jr.

Verstuurd vanaf mijn SM-G398FN met Tapatalk
Avatar gebruiker
W.A
 
Berichten: 1315
Woonplaats: Hongarije
Beroep: Melkveehouder.
Interesses: Koetjes/economie

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor jan.nl » ma jan 31, 2022 16:10

W.A schreef:Prijs zal er wel weer een schepje bovenop doen nu.. Onzekerheid gas.
Wij hebben maar gekozen alles vast in de schuur te zetten voor komend jr.

Verstuurd vanaf mijn SM-G398FN met TapatalkVolgens de leveranciers gaat kunstmest niet niet dalen in prijs dit voorjaar,er is veel vraag door betere prijzen graan etc.
Loonwerker gaat het dit jaar weer verzorgen,n spuiten is ook nauwkeuriger als met strooier.
En scheelt weer dotje tijd :wink:
Weer prijs afgesproken,weet je gelijk waar je rekening mee moet houden :yes:
jan.nl
 
Berichten: 10107
Woonplaats: lopik
Beroep: boer&recreatie
Interesses: vrije tijd ,sport & koeien

Re: Wat kost de kunstmest ons dit jaar

Berichtdoor Kasé5 » ma jan 31, 2022 16:48

De 10 ct die we meer beuren moet er toch weer uit Jan, anders ook alleen maar broei en gezeur met de vrouw wat er nu weer moet komen :mrgreen:
van Dam af
Kasé5
 
Berichten: 2905
Woonplaats: NON/ZWD
Beroep: melkveehouder
Interesses: melkveehouderij en rekenmachientjes

VorigeVolgende

Keer terug naar Koe en economie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten