Actualiteiten (deel 5)

Bespreek hier onderwerpen die niet direct met veeteelt te maken hebben.

Moderator: Moderators

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor Hookwood Holsteins » zo jun 05, 2022 14:33

Henk schreef:
Poekske schreef:Ik maai de helft nog niet met men zitmaaier :mrgreen:


Ik hobbel er wekelijks 2500 m2 af memme zitmaaier :yes: Is telkens al snel 2- 2,5 uur...

Maare...over actualiteiten gesproken; ik hoorde dat ze hier in Brabant de bemesting-vrije zones langs beken en riviertjes willen oprekken van 0-5 meter naar 150-250 meter :? HvP ligt over de hele lengte langs een beek. Daar is enkele jaren geleden 20 meter afgegaan voor een ecologische zone. Bij 250 meter valt de helft van alle grond erin...


Yep is beleidsvoornemen van de minister, staat vermeld in het addendum behorende bij de het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn:

4.3 Brede beekdalen
Zoals aangegeven in hoofdstuk 3 worden op gebiedsniveau de doelen vastgelegd en wordt vervolgens als onderdeel van de integrale, gebiedsgerichte aanpak bekeken welke maatregelen op welke plek het meest effectief zijn om de doelen te halen. Dit zal dus op gebiedsniveau worden ingevuld. Als input hiervoor heeft het kabinet onderzoek laten doen naar de maatregelen die kunnen leiden tot doelbereik van de KRW. Uit de analyse van Wageningen Universiteit en Research (hierna: WUR) ten behoeve van bepaling van de kansen van de stikstofaanpak voor het doelbereik van de KRW voor nutriënten13, komt naar voren dat een belangrijke maatregel, in aanvulling op het 7e AP, het inrichten van 100-250 meter brede bufferstroken is in beekdalen in de zandgebieden van Centraal Nederland, Oost Nederland en Zuid Nederland. De realisatie hiervan wordt onderdeel van de integrale gebiedsgerichte aanpak, zoals opgenomen in het Coalitieakkoord, waarin een breed palet aan instrumenten beschikbaar is. Als onderdeel van deze integrale, gebiedsgerichte aanpak zal worden bepaald welke breedte in de range 100-250 meter noodzakelijk is voor doelbereik van de KRW per gebied, waarbij ook de opgaven voor droogte en wateroverlast worden betrokken. Direct aansluitend wordt overgegaan tot implementatie van deze instrumenten waarbij boeren overgaan op natuurinclusief grasland beheer met uitmijnregime in deze zone of dat grond wordt opgekocht en verpacht dan wel verkocht aan beherende partijen ten behoeve van bijvoorbeeld natuurgrond of natuurinclusief grasland met uitmijnregime. Hiermee draagt deze aanpak ook bij aan de grondwaterkwaliteit, en daarmee indirect aan de oppervlaktewaterkwaliteit. Vanuit de KRW dienen in 2027 de maatregelen genomen te zijn om de doelen op termijn te gaan halen. Ter borging van de voornoemde veranderingen van grondgebruik in beekdalen als onderdeel van de gebiedsaanpak, beziet het kabinet de mogelijkheid om per 2027 een bestemmingsplanwijziging in te doen gaan waarmee de verplichting tot bijvoorbeeld natuurgrond of natuur inclusief grasland met extensieve begrazing wordt vastgelegd. Uitgangspunt is dat de bijbehorende afwaardering van de grond voor de landbouw wordt gecompenseerd.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten ... trichtlijn
Avatar gebruiker
Hookwood Holsteins
 
Berichten: 9836
Woonplaats: Ruinerwold

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor Hookwood Holsteins » zo jun 05, 2022 14:36

jvt schreef:Hier uitbesteed. De sociale werkplaats komt maaien, 3 man met duwmaaiers, 2 met kruiwagen en de opzichter die de bus met dubbele cabine rijd en meteen de kantjes met motorzeis bijwerkt. 250 euro per jaar, wordt het 14x voor gemaaid. Laatste dagen is het dan wel wat lang, maar kan voor 250 euro geen robot neer zetten die blijft hangen op takje of iets dergelijks, zeker geen zitmaaier met benzine en onderhoud. En zelf een schurfthekel om op dat ding te zitten, gazon is niet 100 procent vlak dus bar slecht voor de rug want vering is nihil op zo'n ding. Niet de oplossing voor iedereen maar wij vinden het geweldig


Hier ook al jaren uitbesteed. Naast ons zit een hoveniersbedrijf, maaien elke week het gras. Kost een klein beetje meer dan wat jij betaald. Doen we al jaren zo. Voor het geld kun je het niet zelf doen in ieder geval.
Avatar gebruiker
Hookwood Holsteins
 
Berichten: 9836
Woonplaats: Ruinerwold

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor koen2 » zo jun 05, 2022 19:51

In Nederland en Vlaanderen zijn ze helemaal zot aant worden. Maak alles maar natuur. Eten da voeren we wel in . En zonder boeren wordt de natuur prachtig. Waar halen ze dat ????

Verstuurd vanaf mijn SM-G525F met Tapatalk
koen2
 
Berichten: 276
Woonplaats: Geel Belgie
Beroep: melkveehouder
Interesses: koeien en stallen

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor boer pieter » za jun 11, 2022 14:55

Stil hier iedereen in de stress door de uitspraken van de minister of druk met maaien, zal nu toch tijd worden voor aktie lijkt mij ,
boer pieter
 
Berichten: 12438
Woonplaats: denemarken
Beroep: veehouder
Interesses: vee houderij

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor jan.nl » za jun 11, 2022 16:13

boer pieter schreef:Stil hier iedereen in de stress door de uitspraken van de minister of druk met maaien, zal nu toch tijd worden voor aktie lijkt mij ,


Geen stress,ga er maar vanuit dat er nix van terecht komt.
Boeren en alle organisaties werken niet meer mee,en die hebben ze juist nodig. :yes:
jan.nl
 
Berichten: 10204
Woonplaats: lopik
Beroep: boer&recreatie
Interesses: vrije tijd ,sport & koeien

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor boer pieter » za jun 11, 2022 16:33

Ok mooi , we zullen zien
boer pieter
 
Berichten: 12438
Woonplaats: denemarken
Beroep: veehouder
Interesses: vee houderij

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor opelmanta » za jun 11, 2022 20:29

Kort door de bocht en op het eerste gezicht € 700.000,- verdampt aan waarde landbouwgrond door een gekke indeling. Ik val in de B categorie, die wordt gelijk gesteld aan veenweides.
pas er ook op dat de tegenstanders van eventuele complottheorien er op uit kunnen zijn om logica en verstand bij de verstandige mensen uit te zetten
opelmanta
 
Berichten: 2919

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor opelmanta » za jun 11, 2022 20:34

h.groothuis schreef:
jan.nl schreef:Moet nog zien of het allemaal nog gaat lukken,komt veel weerstand vanuit provincies,boeren gaan absoluut niet meewerken,dat is al helemaal duidelijk.
Dus dan moet ze onteigenen,maar daar heeft ze geen tijd voor...
Dan volgt uitrookbeleid,daarna weer verkiezingen... :yes:
Dus let maar op,van hele stikstof verhaal komt nix terecht,vd Wal gaat de politiek met hangende pootjes verlaten en de Groot en Jetten zijn partij wordt gehalveerd. (y)


Ik help het je hopen..ik lees die berichten soms met een knoop in de maag ...en dan mogen we in Drenthe nog niet klagen


Even geleend uit boer met cyclomaaier, je mag in Drenthe ook gerust klagen.
pas er ook op dat de tegenstanders van eventuele complottheorien er op uit kunnen zijn om logica en verstand bij de verstandige mensen uit te zetten
opelmanta
 
Berichten: 2919

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor melker » za jun 11, 2022 22:04

Wij zitten nog net in blauwe gebied maar onder ons, zuidkant dokkumer ee is paars 47% reductie :shock: kan toch niet waar zijn.
Frappant is ook Vlieland, 100% reductie, daar is op wat paarden en honden na geen vee dus zullen de mensen er wel weg moeten :?:
melker
 
Berichten: 6706
Woonplaats: OOSTRUM
Beroep: BOER
Interesses: alles

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor Henk » zo jun 12, 2022 08:43

melker schreef:Wij zitten nog net in blauwe gebied maar onder ons, zuidkant dokkumer ee is paars 47% reductie :shock: kan toch niet waar zijn.
Frappant is ook Vlieland, 100% reductie, daar is op wat paarden en honden na geen vee dus zullen de mensen er wel weg moeten :?:


Uiteraard :yes: maar ook de paarden en honden :yes: want één pissende hond schiet al boven de norm uit :idea:
Dus zijn daluk natuurgebieden gesloten voor uw viervoeter :yes: en wat krijg je dan :?: :arrow: juist illegale hangplekken voor honden :yes: waar in schimmige hoekjes gedeald wordt in bewerkte hondenbrokken :yes:
Oostvaardersplassen staat stijf van de paarden, runderen en herten. Die zullen allemaal moeten verdwijnen :yes: Nu snappen we ook waarom juist dat gebied er zo vertiefd uitziet :yes:

Zonder gekheid :) ik denk dat de soep niet zo heet gegeten gaat worden :no: Want politici willen maar één ding en dat zijn burgers die op hunnie stemmen :yes: Nu heeft minister van der Wal een stoer plan gepresenteerd en kan dus tevreden zijn :yes: Kan ze ook makkelijk want voor de uitvoering hoeft het kabinet niet te zorgen :no: want de verantwoording ligt nu bij de provincies. En met name in de groene en paarse provincies vinden de bestuurders dit allemaal veel te ver gaan. Want dit betekent een economische kaalslag :idea:

Beter was het dat het kabinet de uitvoering gaat doen :yes: dan wisten we 100% zeker dat er nix van terecht zou komen :no: want dit kabinet krijgt al jaren NIX uitgevoerd :no: of het nu gaat over de toeslagenaffaire, Groningen schade, onterecht uit huis geplaatste kinderen, pensioenen, de ongebreidelde instroom van gelukzoekers whatever; dit kabinet krijgt nul noppes nada op de rails om zaken op te lossen :no:

Overigens vernam ik dat in de veehouderij de afgelopen jaren de NH3 uitstoot jaarlijks al met 5% is gedaald.
Verstuurd vanaf mijn authentieke Terra SN 1009209 met nostalgietalk
Avatar gebruiker
Henk
 
Berichten: 53794
Woonplaats: Zuiden
Beroep: Veelvuldig gebruiker van het Belgisch fietsnetwerk
Interesses: het gezin, al wat groeit en bloeit en Ruimtelijke Ordening

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor opelmanta » wo jun 15, 2022 09:26

melker schreef:Wij zitten nog net in blauwe gebied maar onder ons, zuidkant dokkumer ee is paars 47% reductie :shock: kan toch niet waar zijn.

Kijk eens op boerenbunder met vakje richtinggevende emissiereductie aan. Onder de bocht in de Lauwersseewei zit een erf met gebouwen in het paars. Eén grote stal ligt voor een kwart paars, rest blauw.
https://boerenbunder.nl/
Of deze kaart goed is is ook maar weer de vraag.
pas er ook op dat de tegenstanders van eventuele complottheorien er op uit kunnen zijn om logica en verstand bij de verstandige mensen uit te zetten
opelmanta
 
Berichten: 2919

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor willemk » wo jun 15, 2022 21:13

Het is toch te gek van woorden. We staan op de rand van een derde wereldoorlog, de graanschuur van de wereld wordt aan flarden geschoten en de graanvelden zullen tegen de oogst wel gaan afbranden. De economie begint al vast te lopen door loeidure energie en afzetmarkten die wegvallen. De inflatie is gierend hoog en de rente vliegt hier achteraan met alle gevolgen van dien.

En nederland heeft het over een stikstofprobleem wat opgelost moet worden :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Als het niet gaat zoals het mot dan mot het maar zoals het gaat.
willemk
 
Berichten: 1487
Woonplaats: koszwaly gdansk
Beroep: veehouder, mannetje van alles
Interesses: van alles

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor Henk » do jun 16, 2022 07:22

opelmanta schreef:
melker schreef:Wij zitten nog net in blauwe gebied maar onder ons, zuidkant dokkumer ee is paars 47% reductie :shock: kan toch niet waar zijn.

Kijk eens op boerenbunder met vakje richtinggevende emissiereductie aan. Onder de bocht in de Lauwersseewei zit een erf met gebouwen in het paars. Eén grote stal ligt voor een kwart paars, rest blauw.
https://boerenbunder.nl/
Of deze kaart goed is is ook maar weer de vraag.


Wel bijzonder dat op de kaart netjes om de Amer centrale en Tata Steel heen is gekleurd...
De Amer alleen stoot al evenveel NH3 uit als 20 gemiddelde veehouderijen.
Maar die 20 erom heen worden opgeofferd voor de Amer.
Dit gaat niet om stikstof :no: maar puur grondroof :idea:
Verstuurd vanaf mijn authentieke Terra SN 1009209 met nostalgietalk
Avatar gebruiker
Henk
 
Berichten: 53794
Woonplaats: Zuiden
Beroep: Veelvuldig gebruiker van het Belgisch fietsnetwerk
Interesses: het gezin, al wat groeit en bloeit en Ruimtelijke Ordening

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor Hookwood Holsteins » do jun 16, 2022 13:56

Henk schreef:
opelmanta schreef:
melker schreef:Wij zitten nog net in blauwe gebied maar onder ons, zuidkant dokkumer ee is paars 47% reductie :shock: kan toch niet waar zijn.

Kijk eens op boerenbunder met vakje richtinggevende emissiereductie aan. Onder de bocht in de Lauwersseewei zit een erf met gebouwen in het paars. Eén grote stal ligt voor een kwart paars, rest blauw.
https://boerenbunder.nl/
Of deze kaart goed is is ook maar weer de vraag.


Wel bijzonder dat op de kaart netjes om de Amer centrale en Tata Steel heen is gekleurd...
De Amer alleen stoot al evenveel NH3 uit als 20 gemiddelde veehouderijen.
Maar die 20 erom heen worden opgeofferd voor de Amer.
Dit gaat niet om stikstof :no: maar puur grondroof :idea:


Dat is niet zo bijzonder want op deze kaart staan alleen de reductiedoelen voor de landbouw.
Avatar gebruiker
Hookwood Holsteins
 
Berichten: 9836
Woonplaats: Ruinerwold

Re: Actualiteiten (deel 5)

Berichtdoor Nix » do jun 16, 2022 20:33

Vele denken dat het alleen om vee gaat. Moet je als akkerbouwer of volle grond groente teler eens 48% reduceren. Wat kan je dan nog telen. Daar hebben nog weinig mensen over na gedacht.
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt aan iedereen gedacht
Nix
 
Berichten: 419
Beroep: tob-boer

VorigeVolgende

Keer terug naar Community

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten